Έλληνες αστυνομικοί θα είναι παρόντες στους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια

O ρόλος τους θα είναι μόνο συμβουλευτικός καθώς δεν έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ελέγχους – Θα βοηθούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στους ελέγχους για τη γνησιότητα των ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών μεταβαίνει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου (όπου υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων από Ελλάδα) προκειμένου να είναι παρόντες στους ελέγχους που πραγματοποιούν οι Γερμανοί στους επιβάτες που φτάνουν από τη χώρα μας.
Μάλιστα ο ρόλος των τεσσάρων, σε πρώτη φάση, αστυνομικών θα είναι μόνο συμβουλευτικός καθώς δεν έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ελέγχους και ουσιαστικά θα βοηθούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στους ελέγχους για τη γνησιότητα των ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Άλλωστε, εδώ και καιρό υπάρχουν και στην Ελλάδα Γερμανοί αστυνομικοί που έχουν ανάλογο ρόλο. Ειδικότερα, δύο Γερμανοί υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν δύο ακόμη στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έντονα δυσαρεστημένη από τις κινήσεις των Γερμανών που αθέτησαν συμφωνίες και συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι Τουρκία. Όπως λένε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε επαφές που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι έλεγχοι γίνονται επιλεκτικά και όχι για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ότι πραγματοποιούνται σε χώρους που είναι για τη ζώνη εντός Σένγκεν. Όμως παρόλα αυτά, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια είναι στο σύνολο των επιβατών με αποτέλεσμα Έλληνες που φθάνουν αεροπορικώς στη Γερμανία να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Από την πλευρά της η Γερμανία υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου και θα διατηρηθούν για ακόμη 6 μήνες. Η ελληνική πλευρά λέει ότι από τις 12 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια της Γερμανίας, έχουν συλληφθεί μόλις 20 άτομα σε σύνολο 33.000 επιβατών.