«Άστεγο … το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης»

Αθήνα, 27-09-2018

Κοινή Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη και Τομεάρχη Τουρισμού ΝΔ κ. Μ. Κόνσολα

Στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Α.Τ. Σύμης αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Τομεάρχης Τουρισμού-Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Απτό παράδειγμα τραγελαφικής γραφειοκρατικής αβελτηρίας και κυβερνητικής ανικανότητας αποτελεί η περίπτωση της στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Σύμης.  Το Α.Τ. Σύμης στεγάζεται από το 1947 σε κτήριο του δημοσίου. Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα στεγαζόταν για πολλά χρόνια το Ταχυδρομείο Σύμης. Μετά το κλείσιμο του Ταχυδρομείου, κι επειδή ο χώρος που στεγαζόταν το Ταχυδρομείο παρέμενε κενός, το Λιμεναρχείο Σύμης αιτήθηκε (με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 504/980.312/14/21-07-2014 και 874/311.02/2014/12-09-2014 έγγραφά του) την παραχώρηση της χρήσης των χώρων του ακινήτου που στέγαζαν το Ταχυδρομείο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Λιμεναρχείου, το οποίο στεγαζόταν σε ιδιωτικό χώρο.

Σε συνέχεια του ως άνω αιτήματος του Λιμεναρχείου Σύμης, με το άρθρο 79 του ν. 4413/2016 (ΦΕΚ Α’ 148/08-08-2016) με τίτλο «Παραχώρηση κατά χρήση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δημοσίου ακινήτου για τη στέγαση του Λιμεναρχείου Σύμης» ορίζεται ότι «1. Παραχωρείται κατά χρήση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς αντάλλαγμα, για τριάντα (30) έτη το δημόσιο ακίνητο με ΑΒΚ 1013 Σύμης Δωδεκανήσου, με τα συστατικά και Παραρτήματά του, το οποίο έχει καταγραφεί με το από 9.6.1947 πρωτόκολλο κατάληψης, ως δημόσιο εκ του Ιταλικού Δημοσίου, με ΚΑΕΚ 100710112000, επιφάνειας 730 τ.μ., για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Λιμεναρχείου της νήσου Σύμης του νομού Δωδεκανήσου. 2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να ανακληθεί η ανωτέρω παραχώρηση, για παράβαση του σκοπού της παραχώρησης και παράβαση νόμου κατά τη χρήση του».

Κι εδώ αρχίζει η γραφειοκρατική τρέλα, αφού με το προαναφερόμενο άρθρο μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Σύμης όλο το κτηριακό συγκρότημα και όχι μόνο το τμήμα εκείνο που είχε το Λιμεναρχείο αιτηθεί και όπου στεγαζόταν παλιότερα το Ταχυδρομείο. Αποτέλεσμα αυτής της … παράλογης νομοθετικής ρύθμισης είναι να μένει χωρίς κτήριο το Α.Τ. Σύμης, το οποίο πλέον κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη ή να αρχίσει να πληρώνει ενοίκιο!

Για το εν λόγω ζήτημα, έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια της και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, η οποία προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να μην μείνει χωρίς στέγη το Α.Τ. Σύμης. Βεβαίως, αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι το πρόβλημα αυτό, που δημιουργήθηκε από μια τραγελαφική γραφειοκρατική αγκύλωση, επηρεάζει αρνητικά τόσο το προσωπικό που υπηρετεί στο Α.Τ. Σύμης, όσο και τους πολίτες και επισκέπτες της Σύμης.

Για ακόμα μια φορά, η Κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή ανικανότητα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και σε απλά ζητήματα που απαιτούν μόνο κοινή λογική. Είναι θλιβερό η πολιτική ηγεσία του τόπου να παίζει με την ασφάλεια και την υγεία των πολίτων με σκοπό εφήμερα μικροπολιτικά οφέλη».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο παραχωρήθηκε όλο το κτηριακό συγκρότημα στο Λιμεναρχείο Σύμης και όχι μόνο το τμήμα που αιτήθηκε;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη στέγαση του Α.Τ. Σύμης;».

Γραφείο Τύπου