24/9/1942: Οταν χτυπήθηκε και ναυάγησε από τορπίλη το Ιταλικό Α/Π FIUME 1500Τ 

Στις 12.05 της 24 Σεπτεμβρίου 1942 ..

Το ατμόπλοιο Α/Τ Fiume ήταν ένα μικρό ατμόπλοιο και έκανε τη γραμμή της Δωδεκανήσου μέχρι και τη Σάμο ανήκε στην εταιρία ADRIATICA ναυπηγήθηκε το 1926 και ήρθε στα Δωδεκάνησα το 1930 πήρε το όνομα <<Galitea >> για διαφήμιση των ιαματικών λουτρών που κατασκεύασαν οι Ιταλοί στη Καλλιθέα της Ρόδου το όνομα άλλαξε όταν ήρθε το νέο πετρελαιοκίνητο << Galitea>> οπότε και το ονόμασαν Α/Τ Fiume ..

Σύμφωνα με την αναφορά (προς την εταιρεία του πλοίου, στις 12/10/42) του διασωθέντος Υποπλοίαρχου Silvio KASTELIC, το χρονικό της βύθισης έχει ως εξής ..

Ξεκινήσαμε από την Ρόδο με προορισμό την Σύμη. Στις 12.10 περάσαμε την <<Punta Sabbia>> (μάλλον εννοεί στην ομόγλωσσα το Ενυδρείο της Ρόδου) και κατόπιν ακολουθήσαμε με πορεία 287 μοίρες. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 81,5 τόνους τρόφιμα με προορισμό τα διάφορα νησιά. Επίσης, είχε και 249 επιβάτες, πολίτες, και στρατιωτικούς (αδειούχους που επέστρεφαν στις μονάδες τους). Το πλήρωμα αποτελείτο από 29 ναυτικούς και 9 στρατιωτικούς. Σύνολο επιβαινόντων 287.Ο καιρός ήταν καλός, άνεμοι Βόρειοι 4-5 Β και η ταχύτητα στους 10 κόμβους. Ο Κυβερνήτης Aldo CANTU ήταν στη γέφυρα μέχρι τις 12.30 και μετά αποσύρθηκε στην καμπίνα του δίνοντας εντολή να προσέχουν για νάρκες. Στις 13.02 και σε απόσταση 9,5 μίλια από την <<Punta Sabbia>> έγινε μια μεγάλη έκρηξη. Ήταν προφανές ότι χτυπηθήκαμε από τορπίλη. Το πλοίο κόπηκε στα δύο και ταχύτατα άρχισε να βυθίζεται, σχεδόν κατακόρυφα. Το πλοίο (σύμφωνα και με εκτιμήσεις άλλων) βυθίσθηκε σε 25 δευτερόλεπτα, γεγονός που εξηγεί τον μικρό αριθμό των διασωθέντων και την απώλεια των εγγράφων του πλοίου και του πληρώματος. Η Ναυτική Διοίκηση, προφανώς ειδοποιημένη από τις παράκτιες φρουρές, έστειλε βοήθεια. Δύο υδροπλάνα του Ερυθρού Σταυρού, έφθασαν στον τόπο του ναυαγίου, αλλά το ένα ανετράπη κατά την προσθαλάσσωση. Μετά από 45 λεπτά ήλθε και άλλη βοήθεια ..

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 287 επιβαίνοντες, σώθηκαν μόνον οι 73 ..

Σταύρος Γεωργαλλιδης ..