Φονικός τυφώνας Μάθιου

Η καταστροφική καταιγίδα καταμετρά μέχρι στιγμής 339 νεκρούς στην Αϊτή και στην Καραϊβική.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μονάχα κοινότητα της Αϊτής, στο Ρος-α-Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί ολοσχερώς».

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο» δήλωσε δημοτικός σύμβουλος της Δομινικανής Δημοκρατίας, η οποία θρηνεί τέσσερα άτομα.

Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων, «ιπτάμενα» συντρίμμια και ύδατα ποταμών, οι οποίοι υπερχείλισαν.

Η Φλόριντα θυμίζει πλέον έρημη πολιτεία αφού τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν φύγει με τις οικογένειές τους από τις εστίες τους. Οι αμερικανικές Αρχές κάλεσαν τους πολίτες που ζουν σε παραλιακές περιοχές της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Μάθιου άλλαξε πορεία την Πέμπτη προς τα βόρεια, πλήττοντας τις Μπαχάμες, με κατεύθυνση προς τη Φλόριντα. Ο κυκλώνας ενισχύθηκε εκ νέου στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Οι πολιτείες της Φλόριντα και τη Νότιας Καρολίνα έχουν προετοιμαστεί για την καταιγίδα, με τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Έχει διακοπεί όλη η εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία προς τα νησιά και οι άνθρωποι έχουν προειδοποιηθεί να μετακινηθούν σε σημεία τέτοια ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Ο Μάθιου σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Μάθιου σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χιλιόμετρα ανά ώρα. Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τον τυφώνα έπληξαν πόλεις και κατέστρεψαν ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ομπάμα στη Φλόριντα και στη Ν. Καρολίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα και στη Ν. Καρολίνα. Με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα αποδεσμεύτηκαν ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές Αρχές, ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) αναλαμβάνουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Στις Μπαχάμες, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα νερά και τους ανέμους ενώ σχεδόν όλο το τουριστικό αρχιπέλαγος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι οι στέγες των σπιτιών τους ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

Άλλοι κάτοικοι, στις δυτικές και νότιες ακτές του νησιού, ανέφεραν ότι έχουν μείνει στο σκοτάδι, μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που έμειναν στις εστίες τους, αγνοώντας τις οδηγίες των Αρχών να φύγουν από περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ακόμη και οι ντόπιοι μετεωρολόγοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους, στο αεροδρόμιο του Νασάου, και μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα σε άλλα, πιο ασφαλή κτήρια. Οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με πεσμένα δέντρα ενώ πολλοί τοίχοι και φράχτες έχουν καταστραφεί.