Μεγάλες αλλαγές στο γάλα στην Ελλάδα

agelades3

Θα πρέπει να γράφουν στις συσκευασίες τη χώρα άμελξης, επεξεργασίας και συσκευασίας

Προς ψήφιση στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στο κρέας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου βλέπουν το νομοσχέδιο ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την προστασία των παραγωγών και φυσικά των καταναλωτών, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «αντιστάθμισμα» στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που επιτρέπει την παρασκευή γιαουρτιού από οποιοδήποτε γάλα.

Το σχέδιο νόμου για τη «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων», στοχεύει στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων, όπως ξινόγαλα, κεφίρ, αριάνι, κουμίς.

Σύμφωνα λοιπόν, με το νομοσχέδιο, η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος, καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τα εξής:

Χώρα άμελξης, χώρα επεξεργασίας και χώρα συσκευασίας.