Η φωτογραφία των 12 κοριτσιών ντυμένα με παραδοσιακή στολή του κάθε νησιού

pro7

Η φετινή πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής

για την τοπική επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα έχει στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία 12 κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακή στολή του κάθε νησιού.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Μαντράκι την ημέρα του επίσημου εορτασμού της Ενσωμάτωσης(7-3-1948).Ακολούθησε η παρέλαση και μια δεύτερη φωτογραφία έξω από το Δημαρχείο με τα κορίτσια και το Γαβριήλ Χαρίτο.

Τα κορίτσια που φωτογραφήθηκαν είναι οι απόφοιτες της 6ης Γυμνασίου του 1948 6 στον αριθμό. Επειδή δεν επαρκούσαν οι υπόλοιπες 6 ήταν μαθήτριες της 5ης Γυμνασίου προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός 12.
Ανάμεσα σε αυτές διακρίνουμε με τη στολή ΚΑΡΠΑΘΟΣ την πρόσφατα αποβιώσασα Αλίκη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ μετέπειτα σύζυγο Βλασίου Σοκορέλου . Η οικογένειά της βρισκόταν για 9 χρόνια(1939-1948) στην εξορία του πατέρα της δασκάλου Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου από την Ιταλοκρατία στους Κουμάδες Καρδίτσας. Όταν έγινε η ενσωμάτωση και έφυγαν οι κατακτητές η οικογένεια επέστρεψε και η Αλίκη Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την τελευταία χρονιά του Γυμνασίου στη Ρόδο. 
Επίσης με τη στολή ΡΟΔΟΣ είναι η Μαρουλίτσα Βενετοκλή , με τη στολή ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ η Ελένη Σκουλή και με τη στολή ΚΑΛΥΜΝΟΣ η Μπιλλιά Ρουσσέτου.
Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο λεξικό της εγκυκλοπαίδειας ΗΛΙΟΣ στο λήμμα « Δωδεκάνησα»

pro72