Αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο

Ένας ειδικός σε θέματα μαφίας κατονόμασε την πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Roberto Saviano, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και δη ιταλικής μαφίας η Αγγλία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο.

Ο 36χρονος, ο οποίος έχει γράψει ένα best seller σχετικά με τις δράσεις της ιταλικής μαφίας, μιλώντας νωρίτερα αυτόν τον χρόνο σε ένα συνέδριο στην Hay-on-Wye είπε: «Αν σας ρωτούσα ποιο είναι το πιο διεφθαρμένο μέρος στον πλανήτη Γη πιθανώς να μου απαντούσατε πως είναι το Αφγανιστάν ή ίσως η Ελλάδα, η Νιγηρία, η Νότια Ιταλία. Αλλά εγώ θα σας πω πως είναι η Αγγλία».

«Δεν είναι η γραφειοκρατία, ούτε η αστυνομία, ούτε η πολιτική που συμβάλλουν στη διαφθορά μίας χώρας αλλά το οικονομικό κεφάλαιό της. Το 90% των ιδιοκτητών κεφαλαίου στο Λονδίνο έχουν offshore.

Το Jersey και οι νήσοι Cayman αποτελούν τις πύλες πρόσβασης για τα «εγκληματικά» κεφάλαια που εισέρχονται στην Ευρώπη και η Βρετανία το επιτρέπει αυτό. Γι’ αυτό και βρίσκομαι σήμερα ευ΄δω γιατί είναι σημαντικό να σας μιλήσω γι αυτά που αφορούν τη δική σας ζωή και τη δική σας κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αγγλία βρισκόταν δέκατη στους πίνακες κατάταξης των διεφθαρμένων χωρών της Διεθνούς Διαφάνειας το 2015. Η συγκεκριμένη έκθεση επισήμανε ότι η διαφθορά δεν απουσιάζει από καμία χώρα του κόσμου. Προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Ευρώπη η συγκεκριμένη έκθεση πρότεινε τα ακόλουθα:

«Οι νόμοι πρέπει να επιβάλλονται. Υπάρχει νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς σχεδόν παντού – έστω κι αποσπασματικά και με περιθώρια βελτίωσης – αλλά αυτό που λείπει είναι η εφαρμογή και η επιβολή της. Αυτό έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις χώρες: να επικρατεί ατιμωρησία απέναντι στη διαφθορά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την πολιτική διαφθορά και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα άμεσα – και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν οι νόμοι και οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται σωστά και η κοινωνία των πολιτών δεν μιλάει στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης όταν πρέπει. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να λάβουμε τη σωστή πρόληψη για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Πηγή: Independent