Η πρώτη έγχρωμη Ελληνική ταινία [video]

proti-elliniki-tainia

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Από το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κορομηλά

Με τον τίτλο «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» γυρίστηκαν 4 ταινίες

1. Το 1932 σε σενάριο & σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη & Ηλία Παρασκευά. «Λιάκος» ο Μάνος Κατράκης, «Κρουστάλλω» η Νίνα Αφεντάκη» και «Μήτρος» ο Δημήτρης Τσακίρης.

2.Το 1955 σε σενάριο Δημήτρη Δαδήρα & Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δαδήρα. «Λιάκος» ο Ανδρέας Ζησιμάτος, «Κρουστάλλω» η Αλίκη Βουγιουκλάκη και «Μήτρος» ο Θάνος Κωτσόπουλος.

3.Το 1955 σε σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. «Λιάκος» ο Κώστας Κακκαβάς, «Κρουστάλλω» η Σύλβα Πουλοπούλου (Χριστίνα Σύλβα) και «Μήτρος» ο Γιώργος Φούντας.

4.Το 1956 σε σενάριο & σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά. Η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία που κυκλοφόρησε στις αίθουσες. «Λιάκος» ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (η πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση), «Κρουστάλλω» η Καίτη Λαμπροπούλου και «Μήτρος» ο Ανδρέας Φιλιππίδης.

Ωστόσο, η πρώτη (χρονολογικά) έγχρωμη ελληνική ταινία είναι οι «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» (1956) σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Πετροπουλάκη. Στην ταινία κάνει την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση η Ρένα Βλαχοπούλου. Η επεξεργασία της ταινίας κράτησε αρκετά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στις αίθουσες δεύτερη, μετά τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας.

(Οι πληροφορίες προέρχονται από το Λεξικό Ελληνικών Ταινιών του Δημήτρη Κολιοδήμου)
{youtube}wFURO64cQRo{/youtube}