Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΑΔΕΙΑ!

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ! ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ… ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ!

Οι καναλάρχες που δεν πήραν άδεια έχουν τρεις επιλογές. Πρώτη επιλογή το κλείσιμο και η πώληση του εξοπλισμού τους, και τους προγράμματός τους. Δεύτερη επιλογή η αναμονή των εξελίξεων μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες ώστε να διεκδικήσουν μία άδεια. Στο διάστημα αυτό έχουν σαν επιλογή να κρατήσουν ανοιχτό το κανάλι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των 90 ημερών. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρατείνει αυτό το χρονικό όριο; Με βάση το πως έχει κινηθεί μέχρι τώρα και τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα είναι πιθανά.

Με την παρέλευση των 90 ημερών, οι καναλάρχες έχουν την επιλογή να αναζητήσουν εναλλακτικό πάροχο για παράδειγμα μία από τις ψηφιακές συνδρομητικές πλατφόρμες τουΟΤΕ ή της Nova (και αυτό όμως προϋποθέτει σχετική άδεια από το ΕΣΡ) ή εναλλακτικά να γίνουν αποκλειστικά ιντερνετικό κανάλι.
Ο ΔΣ του ΔΟΛ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης το είπε άλλωστε ανοιχτά στην εξεταστική της Βουλής προχθές, ότι σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτό το MEGA χρησιμοποιώντας δορυφορικές πλατφόρμες ή το ίντερνετ.

Αυτά τα σενάρια εξυπηρετούν κάποιον που θέλει να “χτυπήσει” θεματική άδεια γιατί του δίνουν χρόνο να αναδιοργανωθεί και βέβαια να κρατήσει το κανάλι ανοιχτό προσπαθώντας να σώσει ότι μπορεί από διαφήμιση και αυτό που λένε οι λογιστές “φήμη και πελατεία”.
Είτε όμως μιλάμε για θεματική άδεια είτε για εναλλακτικό πάροχο η συρρίκνωση του καναλιού είναι αναπόφευκτη και οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι.

Θα υπάρξουν ΝΕΑ; επιχειρηματικά σχήματα;
Η τρίτη επιλογή, είναι οι καναλάρχες που δεν πήραν άδεια να συνεργαστούν με κάποιον που πήρε άδεια, μπαίνοντας σε κάποιο επιχειρηματικό σχήμα.
Για παράδειγμα το MEGA μπορεί να μην πήρε άδεια, αλλά είναι είναι κανάλι που μπόρεί άμεσα να παράγει περιεχόμενο, έχει ένα αρχείο ανεκτίμητο με όσα συνέβησαν τα τελευταία 28 χρόνια και έμπειρο προσωπικό. Γιατί λοιπόν να μην θέλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα αυτά κάποιος από τους Μαρινάκη ή Καλογρίτσα;
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τηλεοπτικό πρόγραμμα, να αγοράσει δηλαδή ο νέος καναλάρχης από τον παλιό, το ήδη έτοιμο πρόγραμμα.

Το πρώτο και το δεύτερο σενάριο μπορεί να είναι αντίστοιχα σενάρια και για τους νέους καναλάρχες. Και μάλιστα είναι και τα πιο πιθανά καθώς δεν είναι εύκολο πράγμα να στήσεις ένα κανάλι από την αρχή μέσα σε τρεις μήνες. Για τους Καλογρίτσα και Μαρινάκη θα είναι πιο εύκολο να πάρουν για παράδειγμα τον εξοπλισμό και το δυναμικό του Star και του Alpha από το να στήσουν καινούργια “μαγαζιά”.

Και σε τελική ανάλυση αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να σωθούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται…

Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες εργαζόμενους των καναλιών που δεν πήραν άδεια;

Το τριήμερο πανηγύρι που έστησε η κυβέρνηση στο όνομα της δήθεν διαφάνειας έληξε και τα ερωτήματα που γεννιούνται για την πραγματική διαφάνεια και τη Δημοκρατία στη χώρα είναι πολλά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της κίνησης «Δημοκρατική Ευθύνη» Χάρης Θεοχάρης με αφορμή τη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών.

Αναλυτικά…

To τυπικό μέρος του διαγωνισμού για τις άδειες ολοκληρώθηκε έστω και κάτω από συνθήκες που δε θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που πήραν άδεια κατέβαλαν υψηλά τιμήματα και φαινομενικά αυτό υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Όμως η αλήθεια είναι πάντα μια υπόθεση πιo σύνθετη.

Μια σειρά από ερωτήματα ζητούν απαντήσεις:

– Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες εργαζόμενους των καναλιών που δεν πήραν άδεια;

– Πώς θα ανακτήσουν τα κανάλια αυτά τα υπέρογκα ποσά που κατέβαλαν και από ποιες πηγές; Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για περισσότερα από τα διαφημιστικά έσοδα ενός έτους.

Αν το τίμημα το πληρώσουν οι άνεργοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί- αυτοί με τους μειωμένους μισθούς- καθώς και οι Έλληνες πολίτες, τότε το επικοινωνιακό show του κ. Παππά θα είναι μια κοροϊδία.

Σε κάθε περίπτωση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Η αδιαφάνεια δεν πρέπει να είναι επιλογή καμίας σύγχρονης κυβέρνησης και η διαδικασία που επελέγη δε μπορεί να θεωρείται ηθική επειδή το τίμημα που δόθηκε είναι υψηλό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αναιτιολόγητη απόφασή της ότι το τηλεοπτικό φάσμα χωράει μόνο 4 συχνότητες, «έριξε μαύρο» σε Alpha και Star, και κυρίως «έριξε μαύρο» στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Πριν από 3 χρόνια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήριζε αντιδημοκρατική εκτροπή το μαύρο στην ΕΡΤ και έλεγε χαρακτηριστικά «το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης πέφτει μονάχα, όταν μια χώρα κυρίαρχη καταλαμβάνεται από ξένες δυνάμεις ή όταν καταλύεται πραξικοπηματικά η δημοκρατία».

Το μαύρο, που ρίχνει η δική του κυβέρνηση, σε τι διαφέρει; Το αριστερό μαύρο πονάει λιγότερο τους εργαζομένους από το δεξιό μαύρο; Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια γιατί διαφέρουν από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ;

Τέλος είπε ο κ. Παππάς ότι η «υλοποίηση του διαγωνισμού θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον;

Πού νομίζει ότι απευθύνεται; Στους φίλους του στη Βενεζουέλα;

Το τριήμερο πανηγύρι που έστησε η κυβέρνηση στο όνομα της δήθεν διαφάνειας έληξε και τα ερωτήματα που γεννιούνται για την πραγματική διαφάνεια και τη Δημοκρατία στη χώρα είναι πολλά.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στα κανάλια;

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, περιγράφει το νέο τηλεοπτικό τοπίο μετά τη δημοπρασία και την είσοδο των δύο νέων «παικτών».

Τα 43,6 εκατ. ευρώ που προσέφερε ο ΣΚΑΪ και τα 75,9 εκατ. ευρώ του ΑΝΤ1 στη δημοπρασία επιτρέπουν στα δύο υπάρχοντα κανάλια να συνεχίσουν… ως έχουν, με άδεια ενημερωτικού περιεχομένου. Οι δύο νέοι παίκτες είναι οι Χρήστος Καλογρίτσας (με τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ) και Βαγγέλης Μαρινάκης (με 73,9 εκατ. ευρώ).
Για τους τέσσερις, θα υπάρξει έλεγχος του πόθεν έσχες. Εκ νέου, είχε γίνει και όταν κατέθεσαν υποψηφιότητας. Αν κατά την κρίση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού τα επίμαχα στοιχεία δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των χρηματικών ποσών τότε θα ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά. Οι υπερθεματιστές από προσωρινοί θα μετατραπούν σε οριστικούς εφόσον δεν διαπιστωθεί κάτι στα στάδια επανεξέτασης του πόθεν έσχες. Αν όμως υπάρξει πρόβλημα, τότε θα τον διαδεχθεί ο επιλαχών πλειοδότης από την λίστα κατάταξης σε φθίνουσα σειρά, βάση της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλλαν οι συμμετέχοντες. Ακραίο, αλλά μπορεί να συμβεί.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η χρονική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις και προσφυγές με την μορφή των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κάθε αδειοδοτημένος θα πρέπει να καταβάλλει την πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις του τιμήματος εντός 15 ημερών και τις άλλες δυο εντός 12 και 24 μηνών. Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την κατακύρωσή τους και έχουν ισχύ για δέκα χρόνια.

Κατόπιν όλων αυτών, και μόνο τότε, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα μπορεί να εκδώσει την υπουργική απόφαση με την οποία θα επικυρώνει πλέον, οριστικά, τις τέσσερις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Αμέσως μετά, και σε διάστημα 90 ημερών, η Digea είναι υποχρεωμένη να διακόψει την εκπομπή κάθε καναλιού που θα έχει μείνει εκτός (στην προκειμένη περίπτωση Alpha, Star, Epsilon TV και φυσικά και το Mega και να παρουσιάζει μόνο τα τέσσερα αδειοδοτημένα κανάλια.

Χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη», ο διευθύνων σύμβουλος του ALPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης γνωστοποίησε ότι το κανάλι θα κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ’ ό,τι τα φανταζόμασταν».

Σε δηλώσεις του προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού STAR Γιώργος Βοτσκάρης εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι νέοι άνεργοι θα έρθουν να προστεθούν στη μακρά λίστα ανέργων της Ένωσης Συντακτών. «Το σίγουρο είναι ότι έχουμε μια απορία την οποία έχουμε εκφράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τι θα γίνει με τους υπάρχοντες σταθμούς δεν παίρνουν άδεια; Δεν είναι μόνο το STAR, είναι και το Epsilon, το MEGA, το ΑΡΤ. Αθροιστικά μιλάμε για περίπου 1500 εργαζόμενους» ανέφερε εμφανώς προβληματισμένος ο δημοσιογράφος και τόνισε πως η ανεργία στο χώρο της δημοσιογραφίας αγγίζει ήδη το 45%.

Και δεν είναι μόνο το STAR, είναι και το Epsilon, το MEGA, το ΑΡΤ. Αθροιστικά μιλάμε για περίπου 1500 εργαζόμενους…

Πιο πιθανό είναι να βρεθούν στη φυλακή υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα τους στο 3% παρά να κλείσει το Mega και το Star
Η έξοχη ντιζέζ Ολγα Γεροβασίλη θέλει λέει να κλείσει τα κανάλια

Πέρα από τα χθεσινοβραδινά κυβερνητικά πανηγυράκια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συνεπής στάση της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη απέναντι σε έναν λαθρόβιο και κακοστημένο διαγωνισμό.

Εναν διαγωνισμό ο οποίος στο τέλος της ημέρας δεν πρόκειται να βάλει στα κρατικά ταμεία τα 246 εκατ. ευρώ για τα οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση.

Τα χρήματα αυτά υποτίθεται θα πληρωθούν σε πολλές δόσεις και με την προυπόθεση ότι τα κανάλια θα εμφανίζουν κέρδη-πράγμα απίθανο αλλά αυτά θα αρχίσουν να γίνονται ξεκάθαρα όταν θα καθήσει ο κουρνιαχτός των χαχόλων που πανηγυρίζουν.

O Aλέξης Τσίπρας με φόντο δρόμο που κατασκευάζουν μεταξύ άλλων οι Καλογρίτσας-Μπόμπολας.

Οι Βαρδινογιάννηδες λοιπόν είναι συνεπείς με τον εαυτό τους και το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στην ουσία σε έναν λαθρόβιο διαγωνισμό έρχεται σαν συνέχεια των ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν κατά της συμμετοχής Καλογρίτσα-στο πρόσωπο του οποίου η κυβέρνηση βλέπει την ανάπτυξη.

Εχοντας στείλει ασφαλιστικά μέτρα και αμφισβητώντας τον λαθρόβιο διαγωνισμό δεν μπορείς να έλθεις και να δώσεις 50 και 60 και 70 εκατ. ευρώ νομιμοποιώντας τον.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ανακόλουθο για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ετσι επέλεξαν στην ουσία να μείνουν εκτός του λαθρόβιου διαγωνισμού που κατέληξε σε ένα τζογάρισμα μπλόφα με τελικό ποσό που δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει το κράτος.

Οι Βαρδινογιάννηδες λοιπόν μετά από αυτόν τον λαθρόβιο διαγωνισμό θα πρέπει να επιτρέψουν στην έξοχη ντιζέζ Ολγα Γεροβασίλη και στους λοιπούς κατσιαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ να τους κλείσουν τόσο το Mega, όσο και το STAR.

To πιο πιθανό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο 3% και σημερινοί υπουργοί να πάνε φυλακή παρά να κλείσουν τα συγκεκριμένα κανάλια.

Μια υπόθεση εργασίας κάνουμε τώρα που η διαυγής κυβέρνηση απειλεί να στείλει στην ανεργία πάνω από 1.000 δημοσιογράφους και τεχνικούς…Μια υπόθεση κάνουμε…

kourdistoportocali