Δολοφονία Κένεντυ: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα

Μεγάλο αριθμό απόρρητων, μέχρι πρότινος, φακέλων έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, καθυστερώντας, όμως, μετά από πιέσεις, την δημοσιοποίηση «ευαίσθητων» εγγράφων

Τη δημοσιοποίηση 3.100 απόρρητων φακέλων σχετικών με τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ενέκρινε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίζοντας όμως να αναβάλει για 180 ημέρες την αποκάλυψη κάποιων «ευαίσθητων» εγγράφων.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, η μη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων εγγράφων πραγματοποιείται μετά από πιέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς, όπως λένε, συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε το αίτημα και έδωσε στις υπηρεσίες αυτές έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα έγγραφα αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους φακέλους» αυτούς, εξήγησε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αφορούν πληροφοριοδότες και τους ιδιαίτερους ρόλους τους στο πλαίσιο των ερευνών.

«Ο πρόεδρος θέλει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» στο ζήτημα, «θέλει να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του χαρισματικού αμερικανού προέδρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και ότι ενήργησε μόνος του.

Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή δεν υπήρξε ποτέ αρκετή για εκείνους που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την δολοφονία του 35ου αμερικανού προέδρου στο Ντάλας του Τέξας.

Χιλιάδες βιβλία και ταινίες εξερευνούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, που ενοχοποιούν από αντιπάλους των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο (Σοβιετική Ένωση, Κούβα), ως τη μαφία, πράκτορες κρατικών αμερικανικών υπηρεσιών, ή ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον.

Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως δεν περιμένουν να γίνει καμιά μεγάλη αποκάλυψη από τους φακέλους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ούτε πολύ περισσότερο να πάψουν οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας να πιστεύουν πως η επίσημη εκδοχή δεν στέκει.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

Η δολοφονία του Κένεντι ήταν η πρώτη μιας σειράς φόνων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτού του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και του ηγέτη του κινήματος για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου, που είχαν προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ.

To βίντεο Ζαρπρούντερ

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των θεωριών συνωμοσίας έπαιξε το βίντεο Ζαρπρούντερ. Πρόκειται για ερασιτεχνική λήψη της αυτοκινητοπομπής του Κένεντυ στο Ντάλας. Αν και δεν είναι το μοναδικό βίντεο, λόγω της γωνίας λήψης του, θεωρείται από τα πιο «ολοκληρωμένα» καθώς καλύπτει χρονικά όλη την δολοφονία. Σύμφωνα με αυτό, η γωνία, υπό την οποία η σφαίρα χτύπησε τον Κένεντυ,

δεν θα μπορούσε να προέρχεται από το σημείο όπου βρισκόταν ο Όσβαλντ.

Τι αποκαλύπτουν τα δημοσιευθέντα έγγραφα

1. Το FBI είχε ενημέρωσει την αστυνομία του Ντάλας απειλή κατά του Όσβαλντ

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) είχε ενημερώσει την αστυνομία του Ντάλας σχετικά με μία απειλή κατά της ζωής του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, όπως αναφέρει σημείωμα του Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

«Ενημερώσαμε τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ο Όσβαλντ θα λάμβανε επαρκή προστασία. Το επόμενο πρωί επαναλάβαμε την προειδοποίηση για πιθανή επίθεση κατά του Όσβαλντ και μας επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά ότι θα υπήρχε επαρκή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν συνέβη».