Kettlebell: Δύο κορίτσια από την Ρόδο (Κρεμαστή) κάνουν υπερήφανους του ροδίτες με τις επιδόσεις τους

Δύο κορίτσια από την Ρόδο (Κρεμαστή) κάνουν υπερήφανους του ροδίτες με τις επιδόσεις τους στο άγνωστο (για πολλούς) άθλημα το kettlebell. Πρόκειται για την Φωτεινή Τσέκκα και την Μαριέττα Νίτα. Δύο υπέροχα κορίτσια γεμάτες χαμόγελο, αγάπη για το άθλημα και στόχους! Ζητήσαμε να μας πουν λίγα λόγια για το άθλημα αλλά και για τις ίδιες.  Με ευχαρίστηση δέχθηκαν και μίλησαν στο Νίκο Απόκοτο.

– Μίλησες μας λίγο για το άθλημα αυτό. Πότε ξεκίνησες?
Μαριέττα-Φωτεινή: Υπάρχουν σε αυτό το άθλημα 3 βασικές κινήσεις το snatch, jerk και το long cycle εμείς αυτό τον καιρό ασχολούμαστε με το long cycle (αρασέ-ζετέ).

Μαριέττα: ασχολούμαι με την αγωνιστική άρση kettlebell 7μηνες
Φωτεινή: και εγώ κάνω 1,5 χρόνο περίπου
– Πως… βρέθηκες στην Εθνική
Φωτεινή: Η συμμετοχή μου στην Εθνική ήρθε μετά από την επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας στην Ελλάδα τον κ. Παντελή Φιλικιδη εφόσον είδε ότι είχα γνώσεις πάνω στο άθλημα με βίντεο κ στέλνοντας του τις υπόλοιπες συμμετοχές μου σε αγώνες άλλων ομοσπονδιών κ βάση των αποτελεσμάτων μου αποφάσισε να συμμετάσχω.
– Οι μέχρι τώρα επιτυχίες σου 
Φωτεινή: εγώ έχω παρει μέρος σε 3 πανελλήνιους ημιμαραθωνιους με την πρώτη θεση. Σε 3 αγώνες bolt με την πρώτη θέση 1 αγώνα δυναμικού τριάθλου στην άρση θανάτου 2η θέση κ τώρα την συμμετοχή μου στο παγκόσμιο με την 2η θεση κ επίσης έχω κάνει κ μαραθώνιο (1ωρα) είμαι η πρώτη γυναίκα που έχει κάνει μαραθώνιο στην Ελλάδα.
Μαριέττα: μέχρι τώρα έχω συμμετάσχει σε 4 πανελλήνιους αγώνες 1η θέση σε 2 ημιμαραθωνιους (30ωρα) 2η θεση σε bolt (10λεπτο) και 1η θεση σε αγώνα του δυναμικού τριάθλου στην άρση θανάτου
– Να υποθέσουμε πως δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία? Η οικογένεια σου?
Μαριέττα-Φωτεινη: δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά τα έξοδα για τους αγώνες τα πληρώνουμε μόνες μας κ είμαστε τυχερές που έχουμε την στήριξη από την οικογένεια μας
– Ποια είναι η ηλικία σου και μέχρι πόσο χρονών ασχολείται κανείς με το άθλημα?
Μαριέττα: 26ετων
Φωτεινή: 35 ετών
Μαριέττα-Φωτεινη: το καλό με αυτό το άθλημα είναι δεν υπάρχει όριο ηλικίας και ότι ο κάθε αθλητής αγωνίζεται ανάλογα με την ηλικία του και την κατηγορία των κιλών του.
– Οι επόμενη συμμετοχή σου σε αγώνες?
Μαριέττα: η επόμενη συμμετοχή μου είναι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου σε πανελλήνιο ημιμαραθώνιο
Φωτεινή: ακόμα δεν έχουμε σχεδιάσει το επόμενο βήμα μας όμως συζητάμε για το Μάρτιο του 2018 να πάω σε μαραθώνιο ( ώρα)
– Ο προπονητής σας?
– Ο προπονητής μας είναι δίπλα μας συνέχεια κ πάντα μας σπρώχνει να ξεπερνάμε τα όρια μας δεν είναι εύκολες η προπονήσεις έχει μέρες που πονάς παντού κ φεύγεις με πληγές από την προπόνηση κ κάποιες μέρες που φεύγεις ψυχολογικά κουρασμένη εκείνος είναι εκεί για να μας εμψύχωση κ να μας δίνει δύναμη να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα κ το ευχαριστώ είναι λίγο για όσα του χρωστάμε. 
Δύο λόγια μας είπε και ο προπονητής των κοριτσιών:
Γιώργος Συρράκος: Ζώντας την ελληνική πραγματικότητα του 2017 ειδικά στην επαρχία είναι πολύ εύκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι το να διαβιώσεις είναι κάτι αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον να κάνεις αθλητισμό και ιδιαιτέρα πρωταθλητισμό. Και όμως μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον η Φωτεινή Τσέκκα και η Μαριέττα Νίτα αποδυκνείουν ότι ο αθλητισμός στην επαρχία είναι ζωντανός, έχει παλμό, η καρδιά του χτυπά δυνατά και διέπεται από μια μαχητική ψυχή. Τα κορίτσια βγαίνουν μπροστά και έχουν ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου, το βροντοφωνάζουν οι επιδόσεις τους και η αναγνώριση των αντιπάλων τους στο χώρο του αγωνιστικου kettlebell. Eπίσης κάνουν κάτι εξίσου σημαντικό με τις αγωνιστικές τους επιτυχίες. Σπάζουν την λανθασμένη αντίληψη ότι τα δυναμικά αθλήματα όπως η αγωνιστική άρση kettlebell δεν είναι και γυναικεία υπόθεση. Υπενθυμίζουν σε πάσα κατεύθυνση ότι η Δύναμη, η Επιμονή, η Αποφασιστικότητα η Γνώση και εν κατακλείδη η Νίκη είναι γένους θηλυκού. Το kettlbell είναι ένα αρχαίο ρωσικό εργαλείο-όπλο εναντία στην αδυναμία, όχι μόνο την σωματική αλλά και την πνευματική . Η εκγύμναση του σώματος με kettlebell δυναμώνει το σώμα και ατσαλώνει το πνεύμα. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι το kettlebell αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι προπονητικης στα περισσότερα δημοφιλή αθλήματα ιδίως στα μαχητικά και δυναμικά. Μπορούν να μετατρέψουν το σώμα ακόμα και ένους απλού αθλουμενου σε μηχανή. Η αγωνιστική ομάδα War Zone που προπονείται στο γυμναστήριο Orange Gym σας προειδοποιεί ότι οι αγωνιστικές επιτυχίες που έχουν έρθει μέχρι τώρα είναι απλά και μόνο η αρχή. Οι αθλητές μας θα συνεχίζουν να κάνουν περήφανο το νησί και τη χώρα μας με τις αγωνιστικές του επιδόσεις στα στάδια και την συμπεριφορά τους έξω από αυτά. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει και να γνωρίσει από κοντά και από μέσα τον αθλητισμό και μέσα από αυτόν θα βρει διεξόδους και οξυγόνο στα αδιέξοδα και στην ασφυξία που του προκαλούν οι αντίξοες συνθήκες που βιώνει. Κλείνοντας με την σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δικό μου δάσκαλο, τον άνθρωπο που με μυησε στον μαγικό κόσμο των kettlebells , τον άνθρωπο που βγήκε μπροστά και προσπαθεί να γνωρίσει στο εύρη κοινό την αξία του αγωνιστικού και όχι μόνο kettlebell τον Σπύρο Κατσιγιάννη και τον ζωντανό θρύλο των kettlebells Παντελή Φιλικίδη που με την επιλογη του να κάνει μέλος της εθνικής ομάδας την Φωτεινή της έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχει και να διακριθεί στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ιστορία των Kettlebells

Τα kettlebells χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως εργαλείο για την ανάπτυξη σωματικής δύναμης και αντοχής. Το σχήμα τους ποικίλει αισθητά από εποχή σε εποχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό, ωστόσο η σωματική άσκηση με αυτά τα ιδιόμορφα ‘βάρη με λαβή’ είχε πάντοτε στόχο την καλλιέργεια της δύναμης αλλά και της ικανότητας των πολεμιστών.

Τα kettlebells στην Αρχαία Ελλάδα ή ο Λίθος του Βύβωνα

Η ακριβής προέλευση των kettlebells παραμένει υπό αμφισβήτηση, ωστόσο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν ότι παρόμοια όργανα γυμναστικής χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα. Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143 κιλών, με λαξεμένη λαβή και χαραγμένη πάνω του την επιγραφή «Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια», που σημαίνει «ο Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του». Ο λίθος του Βύβωνα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

lithos-tou-vyvona

Τα kettlebells στη Ρωσία

Η πρώτη ιστορική καταγραφή των kettlebells στη Ρωσία εντοπίζεται το 1704, όταν η λέξη ‘girya’ (που σημαίνει ‘kettlebell’) εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ρωσικό λεξικό. Την εποχή εκείνη ο όρος υποδήλωνε τα δράμια που χρησιμοποιούνταν για το ζύγισμα των δημητριακών και άλλων αγαθών. Ωστόσο, καθώς η σωματική ρώμη ήταν αρετή με κεντρική θέση στη ρωσική κουλτούρα, στη διάρκεια γιορτών και πανηγυριών, οι πωλητές εκτελούσαν διάφορες άρσεις με τα δράμια για να επιδείξουν τη μυϊκή τους δύναμη και γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η δραστηριότητα αυτή είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία τους.

19ος αιώνας: Τα kettlebells συστηματοποιούνται

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1870-80 ο ιατρός Δρ. Vladislav Kraevsky, που θεωρείται από τους Ρώσους ότι είναι ο θεμελιωτής των σύγχρονων βαρέων αθλημάτων, ταξίδεψε στην Ευρώπη και συγκέντρωσε πληροφορίες από διάφορες χώρες σχετικά με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει νέες μεθόδους για την καλλιέργεια της σωματικής υγείας και τη βελτίωση των μεθόδων φυσικής αγωγής που χρησιμοποιούνταν τότε. Μετά την επιστροφή του, ο Kraevsky παρουσίασε μια σειρά από ασκήσεις με kettlebells και μπάρες στην αθλητική κοινότητα της Ρωσίας.

vladislav-kraevsky

Ο Δρ Vladislav Kraevsky, πατέρας της επιστημονικής προπόνησης με βάρη στη Ρωσία.

Στις 10 Αυγούστου 1885, ο Δρ. Kraevsky άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο με βάρη στη Ρωσία, με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής ανάπτυξης. Οι προπονήσεις με βάρη διεξάγονταν τρεις φορές την εβδομάδα και οι ασκούμενοι εκτελούσαν αποκλειστικά και μόνο πιέσεις με τα δύο ή με το ένα χέρι, και τις ασκήσεις αρασέ και επολέ-ζετέ, με τον Δρα Kraevsky να καθορίζει το βάρος και τον αριθμό των επαναλήψεων. Το σημαντικότερο κομμάτι του έργου του Kraevsky περιλαμβάνει τη μελέτη του πάνω στις εναλλαγές του βάρους που σήκωναν οι ασκούμενοι, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, τις σωστές τεχνικές αναπνοής και διάφορες μεθόδους για να παραταθεί η διάρκεια της προσπάθειας των αθλητών πριν επέλθει η εξάντληση.

 20ος αιώνας: τα kettlebells στη Σοβιετική Ένωση

Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, διάσημοι θιασώτες της φυσικής αγωγής από όλο τον κόσμο, όπως ο Arthur Saxon, ο Eugene Mueller και ο Eugene Sandow, προπονούνταν με kettlebells, όπως ακριβώς και στη Ρωσία, ωστόσο, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση περιόρισαν τη διάδοση των kettlebells στο εσωτερικό των συνόρων της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, τα kettlebells έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αρχικά μέσα από τη χρήση τους στα προγράμματα σωματικής άσκησης στις ένοπλες δυνάμεις και στη συνέχεια μέσα από προγράμματα λαϊκού αθλητισμού. Το 1948, περισσότεροι από 200.000 θεατές παρακουλούθησαν τους πρώτους αγώνες με kettlebells που διοργανώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1974 το kettlebell sport ανακηρύχθηκε επισήμως ‘εθνικό άθλημα της Ρωσίας, ενώ το 1985 διοργανώθηκε το πρώτο παν-σοβιετικό πρωτάθλημα όπου οι νικητές πήραν τον αναγνωρισμένο τίτλο ‘Master of Sports’, την ανώτατη διάκριση που υπήρχε ήδη στη Σοβιετική Ένωση για τους πρωταθλητές όλων των υπόλοιπων αθλημάτων.

russian-kb-illustration     kettlebell-soviet-poster

Τέλη της δεκαετίας του ’90: Back From the USSR!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα kettlebells άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους στο χώρο του ‘fitness’ στη Δύση, κύρίως ως εργαλεία για προπόνησης για δύναμη και αντοχή. Με όλο και περισσότερες πηγές πληροφόρησης να είναι πλέον διαθέσιμες στην αγγλική γλώσσα, το kettlebell sport άρχισε κι αυτό με τη σειρά του να διαδίδεται τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια. Σήμερα, υπάρχουν αθλητικές ομοσπονδίες Kettlebell Sport στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η πλειψηφία τους υπάγεται σε μία από τις δύο μεγάλες διεθνείς συνομοσπονδίες, την IGSFκαι την IUKL. kettlebells-dynamo.gr

kettlebells-family