Κωπηλάτης για τη ζωή και τα παιδιά

Ο Κώστας Συμεωνίδης ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο όρθιος σε μια σανίδα και με ένα κουπί στο χέρι για να ενισχύσει φιλανθρωπικούς φορείς που ασχολούνται με τις ανάγκες παιδιών

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Είναι κάποια πράγματα που τα θεωρούμε ακατόρθωτα και που μόνο στη σκέψη τους μας πιάνει ίλιγγος και ναυτία… Για παράδειγμα, πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ταξιδέψετε από την Ελλάδα στην Κύπρο, κωπηλατώντας; Να κάνετε μια απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, βλέποντας μπροστά σας και γύρω σας μόνο θάλασσα… να σας κτυπά από παντού ο καυτός ήλιος του μεσογειακού καλοκαιριού κι ακόμα χειρότερα… να αρμενίζετε όρθιοι πάνω σε μια σανίδα έχοντας να αντιμετωπίσετε τα γνωστά τερτίπια του αιγαιοπελαγίτικου καιρού με τους απρόβλεπτους ανέμους, τα κύματα και τα ρεύματα…

Κι όμως, για κάποιους ανθρώπους, αυτά που για τον πολύ κόσμο φαντάζουν ακατόρθωτα, αποτελούν πρόκληση και τα κάνουν πράξη, επιστρατεύοντας σωματικά προσόντα, αλλά κυρίως τη δύναμη ψυχής που κάθε άνθρωπος μπορεί να κρύβει μέσα του. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και ο δάσκαλος θαλάσσιων αθλημάτων Κώστας Συμεωνίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τη διαδρομή Κύπρος-Αιγαίο… κάτι σαν… Λεμεσός-Λευκωσία…

Εγχείρημα που από μόνο του είναι αξιοθαύμαστο και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού έχει και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του. Κάτω από το σύνθημα «Κωπηλατώ για τη ζωή, κωπηλατώ για τα παιδιά», τα χρήματα που μαζεύονται δίνονται για ενίσχυση φιλανθρωπικών φορέων και ιδρυμάτων.

Η συνάντησή μας έγινε -πού αλλού;- στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας στη Λεμεσό, εκεί που καθημερινά μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και ικανότητές του στο Windsurfing και το SUP (Stand Up Paddle που σημαίνει όρθια σανιδοκωπηλασία), σε δεκάδες άλλους ανθρώπους. Όπως μας εξηγεί, με το πρώτο άθλημα ασχολείται τα 30 τελευταία χρόνια, ενώ με το SUP που είναι ένα νέο άθλημα για την Κύπρο, ασχολείται εδώ και 8 χρόνια.

Θα έλεγε κανείς ότι η αρχή για αυτού του είδους τις θαλάσσιες διαδρομές έγινε τυχαία… «Κάναμε προπόνηση με κάποιο φίλο, τον Νίκο Καραολή και έτσι στο αυθόρμητο είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να πάμε από την Πάφο στη Λεμεσό με τα SUP και να μαζέψουμε και κάποια χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό…» μας εξηγεί ο Κώστας, αναφέροντας ότι με εκείνο το πρώτο εγχείρημα που έγινε το 2013 κάλυψαν μέσα σε μια μέρα απόσταση 80 χιλιομέτρων και κατάφεραν με χορηγίες και εισφορές να μαζευτούν 14.000 ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό.

Αυθόρμητη ήταν η απόφαση και για το δεύτερο, μεγαλύτερο αυτή τη φορά και με περισσότερο ρίσκο, ταξίδι. «Μετά τον τερματισμό της διαδρομής από την Πάφο στη Λεμεσό, έτσι όπως καθόμουν με τη μητέρα μου, γυρίζει και μου λέει… άτε και του χρόνου στο Καστελόριζο… ε, κι εγώ δεν ήθελα δεύτερη κουβέντα…»

Αρμενίζοντας στα κύματα του αρχιπελάγους…

Η πρώτη απόπειρα του Κώστα Συμεωνίδη να διασχίσει όρθιος τα απρόβλεπτα νερά του ελληνικού αρχιπελάγους, έγινε το καλοκαίρι του 2014. Μόνος του αυτή τη φορά έκανε όλη την απαραίτητη προπόνηση και προετοιμασία και με αφετηρία το ακριτικό Καστελόριζο κωπηλάτησε μέχρι την Κύπρο. Μια διαδρομή 400 χιλιομέτρων που καλύφθηκε σε 5 μέρες και απέφερε 25.000 για το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Δύο χρόνια αργότερα, ο πήχης ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά ή για την ακρίβεια η διαδρομή σχεδόν διπλασιάστηκε κι έγινε ακόμα πιο ριψοκίνδυνη…

Άγιος Νικόλαος Κρήτης-Λεμεσός… 700 χιλιόμετρα όρθιας κωπηλασίας μέσα σε 10 μέρες. Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής ενισχύθηκε με άλλες 35.000 ευρώ.

Φέτος, είναι η σειρά της Μυκόνου… με την πολύ δύσκολη θάλασσα λόγω κυρίως των ανέμων που πνέουν σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου.

Αφετηρία θα είναι το νησί των ανέμων και το εγχείρημα, όπως μας αναφέρει ο σύγχρονος Οδυσσέας, «το ταξίδι θα ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου… θα περάσω από Αμοργό κι ένα άλλο μικρό ξερονήσι και στη συνέχεια από τη Ρόδο… μέσα σε τρεις μέρες πρέπει να καλυφθούν 300 χιλιόμετρα κι αν όλα πάνε καλά στις 24 Αυγούστου θα φτάσω στη Λεμεσό…»

Όλη η διαδρομή καλύπτει απόσταση 850 χιλιομέτρων και τα λεφτά που θα μαζευτούν θα δοθούν τόσο στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής όσο και στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια του Κώστα, μπορεί να συμβάλει ο καθένας από εμάς, καταθέτοντας την όποια εισφορά του στο ΙΒΑΝ CPP Paddling for Life 2018 – Τράπεζα Κύπρου  CY63 0020 0195 0000 3570 2801 4444.

Όταν το σώμα δένει με τη θετική σκέψη

Περιγράφοντας την όλη διαδικασία που χαρακτηρίζει την κάθε διαδρομή του στην οποία τον ακολουθεί σκάφος με ομάδα συνεργατών του (που εκτός των άλλων μεταφέρουν εφεδρικές σανίδες και κουπιά), ο Κώστας επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από τον καιρό… αν έχει αέρα, κύματα… και ανάλογα είναι και τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν.

«Για παράδειγμα στη διαδρομή από το Καστελόριζο δεν υπολόγισα ότι θα υπήρχε τόσο πολύ ρεύμα… τις δύο πρώτες μέρες ήταν αντίθετο και με διέλυσε… Την πρώτη μέρα έκανα 13 ώρες όπως και τη δεύτερη και τα χιλιόμετρα που κάλυψα ήταν σχεδόν τίποτε σε σχέση με τις ώρες… ενώ στη διαδρομή της Κρήτης και ειδικά την πρώτη μέρα είχα μεγάλο κύμα από 2-3 πλευρές και με πολύ αέρα…»

Εύλογα προκύπτει η απορία για τους φόβους που δημιουργούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η απάντηση είναι αφοπλιστική.

«Τον καιρό που αποφασίζω να ξεκινήσω τη διαδρομή είμαι αποφασισμένος και να την τελειώσω… δεν σκέφτομαι ποτέ ότι θα εγκαταλείψω γνωρίζοντας ότι θα συναντήσω και δυσκολίες… το μόνο που με απασχολεί είναι πώς θα αντιμετωπίσω τις δυσκολίες και όχι πώς θα εγκαταλείψω την προσπάθεια. Αν σκεφτείς ότι θα εγκαταλείψεις, και μόνο που θα το σκεφτείς, δεν μπορεί παρά να εγκαταλείψεις… κι αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής… όλα είναι το σώμα και η ψυχή… το σώμα το προετοιμάζω κι έρχεται και δένει με τη θετική σκέψη…»

Αρνητικά, αλλά και ευχάριστα απρόοπτα

Στις διαδρομές ζωής και ανθρωπιάς του Κώστα Συμεωνίδη συμβαίνουν πολλά απρόοπτα, όπως επισημαίνει.

«… και στο Καστελόριζο και στην Κρήτη, στο τέλος της δεύτερης μέρας ο οργανισμός μου έπαθε κάτι σαν σοκ… εμετοί, δεν μπορούσα να φάω, ένιωθα διαλυμένος… ειδικότερα στη διαδρομή Κρήτη-Κύπρος είχα πάθει μεγάλα πρηξίματα στα πόδια και τα δάκτυλα… τα χέρια ήταν συνεχώς ματωμένα ιδιαίτερα στην περιοχή των νυχιών και έχασα και 7 κιλά…»

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να την… βγάλεις καθαρή μέσα από τέτοιες τολμηρές δράσεις, αν σκεφτείς κανείς ότι σε όλες τις διαδρομές ο Κώστας τραβά κουπί 13 ώρες κάθε μέρα, αφού «στόχος είναι να καλυφθούν τα χιλιόμετρα της ημέρας ώστε να τερματίσω την καθορισμένη μέρα… εννοείται βέβαια ότι ανάλογα με το στόχο κάνω και τα διαλείμματά μου…»

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, εκείνη των ευχάριστων απρόοπτων «όπως τα δελφίνια που είδαμε στη διαδρομή του Καστελόριζου… αντίθετα στην περίπτωση της Κρήτης δεν είδαμε ούτε ψάρι που λέει ο λόγος…»