Με 10 ευρώ δουλεύει το ένα τρίτο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο

kamarieres3

«Κύκλωμα» γραφείων που φέρνει εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη και τους βαφτίζει μαθητευόμενους, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σ. Χατζησάββας
«Ένα ολόκληρο κύκλωμα» κρύβεται πίσω από τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν επί τουλάχιστον πέντε χρόνια χιλιάδες αλλοδαποί -προερχόμενοι κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη-, οι οποίοι δουλεύουν σε ξενοδοχοϋπαλληλικές επιχειρήσεις του νησιού με μεροκάματο που δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ τη μέρα, όπως υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην «Αυγή» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Σάββας Χατζησάββας.
«Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη Ρόδο μέσω ελληνικών γραφείων που εξειδικεύονται στη μετακίνηση εργαζομένων. Τα γραφεία αυτά αποτελούν γάγγραινα για το νησί» συνέχισε ο Σ. Χατζησάββας, που τόνισε πως μέσω αυτών οργανώνεται η συνεργασία με τις συγκεκριμένες ξενοδοχοϋπαλληλικές επιχειρήσεις, «ώστε να ‘βαφτιστούν’ οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μαθητές». «Αυτές οι ξενοδοχοϋπαλληλικές επιχειρήσεις» επεσήμανε ο Σ. Χατζησάββας «εκμεταλλεύονται την κοινοτική νομοθεσία η οποία επιτρέπει την απασχόληση των μαθητευομένων. Αντί όμως να πραγματοποιούν τη μαθητεία τους, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν σε πλήρη απασχόληση μέσω προγραμμάτων που κρατούν συνήθως έξι μήνες, αμειβόμενοι με περίπου τριακόσια ευρώ τον μήνα».
«Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, στο νησί εργάζονται περίπου 2.500 ‘βαφτισμένοι’ μαθητές -πολλοί από αυτούς είναι Πολωνοί-, την ώρα που αυτός ο αριθμός ανέρχεται στους 3.000-4.000 ετησίως». «Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», υπογράμμισε ο Σ. Χατζησάββας, «αν αναλογιστούμε πως σε όλο το νησί, το σύνολο του εργατικού δυναμικού στις ξενοδοχοϋπαλληλικές επιχειρήσεις δεν ξεπερνάει τους 10-12 χιλιάδες εργαζόμενους».
«Πρόκειται για στυγνή εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων» συνέχισε ο Σ. Χατζησάββας, που υποστήριξε παράλληλα πως οι εν λόγω εργαζόμενοι «είναι κάτοχοι πλαστών χαρτιών». «Για να θεωρηθεί κάποιος μαθητευόμενος -όπως αναγράφεται στην ΚΥΑ- θα πρέπει να προέρχεται από αναγνωρισμένη σχολή, τα έγγραφά του θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πρέπει να κατέχει θέση βοηθού εργαζομένου, μαθητεύοντας δίπλα στους μόνιμα εργαζομένους. Εμείς ως Εργατικό Κέντρο θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν υφίστανται» υποστήριξε ο Σ. Χατζησάββας, που συμπλήρωσε πως «αυτοί οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν το 17% του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, γεγονός που σε πολλά ξενοδοχεία δεν τηρείται».
Αναφορικά με τις δυνατότητες του ελέγχου σε αυτά τα ξενοδοχεία, ο Σ. Χατζησάββας υποστήριξε πως αυτός «είναι αδύνατος, αφού ένας υπάλληλος από το ΣΕΠΕ δεν είναι δυνατόν να ελέγξει αυτά τα στοιχεία, την ώρα μάλιστα που έχουμε περιστατικά όπου οι εργαζόμενοι κρύβονταν σε υπόγεια για να μην εντοπιστούν από την Επιθεώρηση Εργασίας». ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ | avgi.gr