Από το «go back madame Merkel» στο «welcome Angela»

Το 2014 ο Τσιπρας την «έδιωχνε» από την Ελλάδα και σήμερα την υποδέχεται στο Μαξίμου λέγοντας ότι «είναι μία προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης»

Το ρητό η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός» δεν βρίσκει εφαρμογή στην πολυτάραχη σχέση του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ, την άφιξη της οποίας αναμένει διακαώς σήμερα, τόσο ο ίδιος, όσο και το επικοινωνιακό επιτελείο του. Καταλληλότερο θα ήταν το ρητό «κάθε αρχή και δύσκολη», ή κατά πολλούς το «μην καμαρώνεις την αρχή προτού να δεις το τέλος». Μεταξύ των πολλών και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος όταν είχε ερωτηθεί από την ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα για την σχέση Τσίπρα-Μέρκελ είχε σχολιάσει δηκτικά: «Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν».

Στο σίριαλ της σχέσης Τσίπρα-Μέρκελ οι διαθέσεις άλλαξαν άρδην. Η Γερμανίδα καγκελάριος μετατράπηκε μετά το 2015 σε προστάτιδα της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά» και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού. Τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ διαφορετικά. Όταν η παντοδύναμη κυρία της Ευρώπης είχε επισκεφτεί την Αθήνα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά στις 11 Απριλίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, βρισκόταν «καβάλα στο άλογο», πρωτοστατούσε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες με τη φωτογραφία της Μέρκελ και του Σαμαρά με τα συνθήματα στα αγγλικά «No more» και «thank you». Η δεύτερη αφίσα έγραφε στα ελληνικά: «Ποτά ξανά Μνημόνιο». Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν ακόμα στην επαναστατική περίοδό του, η οποία αποτυπώνεται σε μία ιστορική πλέον ομιλία του στη Μυτιλήνη. Απευθυνόμενος τότε στο πλήθος είχε πει την ατάκα που τον κυνηγάει ακόμα: «Go back κυρία Μέρκελ, Go back κύριε Σόιμπλε, Go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας».