Ελληνικά νησιά πωλούνται σε τιμή… ευκαιρίας- Ενα στα Δωδεκάνησα

Σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα πωλούνται ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα με την πτώση των τιμών σε μια δεκαετία να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και το 60%.

Ακόμη και έτσι όμως, οι αγοραπωλησίες που κλείνουν είναι ελάχιστες, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς δύο είναι οι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην υλοποίηση επενδύσεων αυτού του είδους:

Πρώτος βασικός παράγοντας είναι η βαριά φορολογία και συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ που ανεβάζει σημαντικά το κόστος κατοχής ενός νησιού. Αυτός είναι και βασικός λόγος που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νησιών που διατίθενται προς πώληση στη χώρα μας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 40.

Δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και οι άδειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Ενδεικτικό είναι ότι για την πώληση ενός νησιού στη χώρα μας απαιτούνται μεταξύ άλλων γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας καθώς και βεβαίωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συνολικά υπολογίζεται ότι χρειάζονται πάνω από 30 βεβαιώσεις, έγγραφα και πιστοποιητικά για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή, μερικά από αυτά τα χαρτιά χρειάζονται έως και έναν χρόνο για να βγουν.

Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη σε δημοφιλείς ιστοσελίδες με αγγελίες ιδιωτικών νησιών αποκαλύπτει νησιά-διαμάντια τα οποία βρίσκονται προς πώληση σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές που μπορεί να μην ξεπερνούν και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού στο Λονδίνο.

Δείτε τα στο Gallery ta πέντε πιο εντυπωσιακά από αυτά τα νησιά που βρίσκονται αυτή την περίοδο προς πώληση: