Ο κλήρος και ο λαός της Δαματριάς δημιουργούν σημείο αναφοράς της θρησκευτικής λατρείας του χωριού

da2

Άξιοι συγχαρητηρίων οι κάτοικοι του χωριού της Δαματριάς αλλά και του ιερέα τους όπου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν και συνέλλεξαν όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια και αφού πρώτα δημιούργησαν την κτηριακή υποδομή, προχωρούν σύντομα, και δημιουργούν ένα σημείο αναφοράς της θρησκευτικής παράδοσης του χωριού.
Αναλυτικότερα, οι κάτοικοι, ο χαρισματικός τους ιερέας π. Γεώργιος Μανιάς, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του χωριού κα Κατερίνα Καρναβά και ο κ. Μανώλης Γκιουμούσης, αλλά και γνωστοί και φίλοι του χωριού ανακαίνισαν ένα από τα παλιότερα κτίσματα του χωριού που πρώτο λειτούργησε ώς το σχολείο και κατόπιν ώς το γραφείο της κοινότητας, και το οποίο ήταν ετοιμόρροπο και εγκαταλελειμμένο. Αυτό το μικρό σε μέγεθος κτήριο θα είναι πλέον το «σπίτι» της θρησκευτικής παράδοσης του χωριού, στο οποίο θα εκτίθενται ιερά βιβλία της εκκλησίας, εικόνες αλλά και αντικείμενα λατρίας της Ορθόδοξης πίστης, τα οποία χρονολογούνται από το 17ο αιώνα έως τον τον 19ο.
Σκοπός των κατοίκων είναι να αναδείξουν την παράδοση και τον σεβασμό που πάντα είχε το ευλογημένο χωριό τους, αλλά και να αφήσουν παρακαταθήκη την εκκλησιαστική προϊστορία τους στους νέους του χωριού τους. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα μικρό μουσειακό χώρο διότι θα φιλοξενεί και θα παρουσιάζει σχεδόν τριών αιώνων ιστορικά αντικείμενα και ντοκουμέντα, όμως κρατάμε τις κουβέντες των κατοίκων που όπως χαρακτηριστικά μας είπαν «η παράδοση είναι μία σκυτάλη που θα πρέπει να μεταβιβάζεται στους νέους, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να βιώνουν και να αναβιώνουν την πνευματική υπόσταση του χωριού μας, γι αυτό και δημιουργήσαμε το χώρο, το σημείο αναφοράς για την διατήρηση του σεβασμού στα Θεία.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιερέας, πατέρας Γεώργιος Μανιάς, ένας ταπεινός εργάτης του Τριαδικού Θεού μας, ευχαρίστησε όλους αυτούς όπου ο καθένας πρόσφερε με τον τρόπο του και συνέβαλε στην ολοκλήρωση αυτού του οράματος που ήδη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.
Στο χώρο σήμερα βρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης στα θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Ελευθερία Φτακλάκη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και λατρείας, όπου και θαύμασε τα αποτελέσματα που έφερε μια τόσο μικρή κοινωνία, όπως είναι το χωριό της Δαματριάς, όμως τόνισε ότι εάν όλα τα χωριά ξεκινήσουν να κάνουν παρόμοια τέτοια θαύματα, η ιστορία και η παράδοση δέν θα χαθεί ποτέ, ενώ τόνισε ότι το παρόν είναι εργασία του παρελθόντος και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια όπου και η ίδια θα βρίσκεται αρωγός για όσο χρονικό διάστημα θα άπτονται στην αρμοδιότητά της τέτοιου είδους θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα που εκτίθενται τα κειμήλια αρχικά θα είναι ανοικτά κατά τις ώρες που θα λειτουργεί ο ναός τα σαββατοκύριακα, ενώ στο μέλλον δημιουργούνται οι προδιαγραφές ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει τσάι της Ροδίτικης φύσης, να ξεναγείται στα βυζαντινά ξωκλήσια της περιοχής που είναι αρκετά, και τα οποία επίσης χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.
Με απλά λόγια ο επισκέπτης θα χρειάζεται να αφιερώνει κάποιες ώρες ώστε να μπορέσει να περιηγηθεί και να απολαύσει την πνευματική πλευρά του χωριού. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι ανοίγουν έναν δρόμο θρησκευτικού τουρισμού για την περιοχή τους, με ότι αυτό συνεπάγετε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Δαματριάς.
Ένα μεγάλο μπράβο στους κατοίκους του χωριού Δαματριάς, στον άξιο και ακούραστο ιερέα τους, καθώς και στους πολιτικούς άρχοντες του χωριού για αυτή την ξεχωριστή αλλά σημαντική για την παράδοση τους προσπάθεια.

da1

da3

da4