Ένας ομογενής (από το Καστελόριζο) στους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες κάτω των 40

Ο Θέμης μαζί με τον συνέταιρο του Callum, μας μαθαίνουν να μαγειρεύουμε υγιεινά

Μόλις στα 34 του χρόνια ο Θέμης (Θεμιστοκλής) Χρυσίδης, είναι επισήμως ένας από τους 40 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών στην Νότια Αυστραλία.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος για την τιμή που μου έγινε, αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν περίμενα αυτή την διάκριση, αφού ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί ακόμα ταλαντούχοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες που επιτελούν σημαντικό έργο στην Πολιτεία μας» λέει ο νεαρός Ελληνοαυστραλός, ο οποίος ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει ποιος τον πρότεινε για το συγκεκριμένο βραβείο.

«Για μένα και τους συνεργάτες μου, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι μέσα από τη διάκριση αυτή αναγνωρίζεται ο τομέας της υγιεινής διατροφής και οι θετικές επιδράσεις που αυτή έχει στη ζωή των συνανθρώπων μας» λέει ο 34χρονος. Ο ίδιος σπούδασε Διαιτολογία στo Queensland και αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του αποφάσισε το 2011 μαζί με τον συνεργάτη του Callum Hann, να δημιουργήσει την εταιρία Sprout, με στόχο μέσα από μαθήματα μαγειρικής, επιμορφωτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα την διατροφή, την υγεία και την ευεξία, να διδάξει σε παιδιά και ενήλικες τον ρόλο που παίζει στη ζωή μας το φαγητό που καταναλώνουμε. Παράλληλα, να διδάξει την τέχνη προετοιμασίας του ποιοτικού φαγητού, με την ελπίδα να εμπνεύσει όσον το δυνατόν περισσότερους γύρω μας να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί τελευταία βλέπω ότι, επιτέλους, αρχίζουμε ως κοινωνία να κατανοούμε τη σημασία και τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητάς μας και σταδιακά ξεφεύγουμε από την παγίδα του γρήγορου και έτοιμου φαγητού, που δεν μας παρέχει καμία απολύτως θρεπτική αξία και δεν βοηθά ούτε στη φυσική μας υγεία, αλλά και ούτε στην ψυχολογία και την πνευματική μας ευεξία» παρατηρεί ο Θέμης. Αποκαλύπτει, επιπλέον, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό Αυστραλών υποφέρει αυτή την στιγμή από διατροφικές διαταραχές που επηρεάζουν αρνητικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.

Ο 34χρονος Θεμιστοκλής Χρυσίδης

«Συναντώ πολλούς πελάτες μου που υποφέρουν από βουλιμία, ανορεξία και πλέον και ορθοφαγία και συνειδητοποιώ ότι όλες αυτές οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, την εργασία τους και, φυσικά, τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. Γι’ αυτό μέσα από την εταιρία μας προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και να επικεντρωθούμε στη σημασία της καλής διατροφής, να επιστρέψουμε σε έναν πιο απλό τρόπο μαγειρικής και να επικεντρωθούμε στο κτίσιμο μιας ουσιαστικής διατροφικής υιοθέτησης που θα συνοδεύει τον κάθε πελάτη μας για πάντα και όχι όσο διαρκεί η σχέση του μαζί μας» λέει ο ομογενής, ο οποίος επιμένει ότι, όντως, η μεσογειακή διατροφή παραμένει η καλύτερη διατροφή που μπορεί να υιοθετήσει ένας άνθρωπος.

«Πολλές φορές έχω ευχηθεί να μην ήξεραν οι συνεργάτες και οι πελάτες μου ότι είμαι Έλληνας, έτσι ώστε να μην νομίζουν ότι στηρίζω τη μεσογειακή διατροφή λόγω της καταγωγής μου αλλά είναι αλήθεια. Όλες οι έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, τα αγνά συστατικά και ο τρόπος που αυτά χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή διατροφή έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη σωματική και τη συναισθηματική υγεία του ανθρώπου» λέει ο Θέμης. Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι ακόμα ένας λόγος επιτυχίας αυτής της διατροφής είναι ο τρόπος που οι μεσογειακοί λαοί -και φυσικά οι Έλληνες- επιλέγουν να καταναλώνουν το φαγητό τους.

«Είμαι Έλληνας και αγαπώ το καλό φαγητό το οποίο στη δική μας κουλτούρα είναι δεδομένο, αλλά εδώ στην Αυστραλία πολλοί συνάνθρωποί μας και ειδικά νέα παιδιά δεν γνωρίζουν πώς να μαγειρέψουν ένα σπιτικό γεύμα και, σίγουρα, οι εξαντλητικοί ρυθμοί και ο μοντέρνος τρόπος ζωής δεν ενθαρρύνουν την νέα γενιά να αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία και κατανάλωση καλού φαγητού. Ας αφήσουμε, όμως, στην άκρη για λίγο τη διατροφή και ας εξετάσουμε τον τρόπο που καταναλώνουν οι μεσογειακοί λαοί οι οποίοι θεωρούν την ώρα του φαγητού ιεροτελεστία και έτσι αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στο να απολαύσουν το φαγητό τους μαζί με αγαπημένα τους πρόσωπα και φίλους. Αυτό είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας. Να απολαμβάνουμε το ποιοτικό φαγητό από φρέσκα υλικά όχι καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη αλλά με παρέα και συζήτηση γύρω από το τραπέζι, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας» λέει ο Θέμης.

Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Θεσσαλονίκη και το Καστελόριζο. «Ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήρθε στην Αυστραλία σε ηλικία 11 ετών, ενώ η μητέρα μου γεννήθηκε στην Αδελαΐδα, αλλά η οικογένειά της ήταν από τις πρώτες οικογένειες Ελλήνων που ήρθαν στην Νότια Αυστραλία από το Καστελόριζο. Με τέτοιες ρίζες, δεν υπήρχε περίπτωση να μην μάθαινα την τέχνη του ελληνικού φαγητού. Βέβαια, ομολογώ ότι ακόμα μαθαίνω πώς να είμαι καλός επιχειρηματίας και να κάνω λιγότερα λάθη, αλλά την ίδια στιγμή σκέφτομαι, ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι και το δικό μου μόλις ξεκίνησε» καταλήγει ο νεαρός επιχειρηματίας.

 

Δείτε Επίσης