Peace and Sport στο νησί των Ιπποτών. Η Ρόδος αναλαμβάνει πρωτοβουλία ειρήνης 

Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αθλητικής διπλωματίας, που στόχο έχουν την προώθηση της ειρήνης, με «εργαλείο» την δύναμη του αθλητισμού, θα βρεθεί η Ρόδος στις 18 Οκτωβρίου.

Στο εμβληματικό νησί των Ιπποτών θα διεξαχθεί το πρώτο ετήσιο περιφερειακό φόρουμ Peace and Sport με τίτλο “Κοινωνίες σε κίνηση: Ανάπτυξη μέσα από τον αθλητισμό».Τα φόρουμ, στο οποίο θα λάβουν μέρος συμμετοχή 350 ηγετών και υπευθύνων κέντρων λήψης αποφάσεων, εγκαινιάζει τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Διεθνή Οργανισμό Peace and Sport, για την από κοινού προώθηση των στόχων του Οργανισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα, εγκαινιάζει μια νέα μορφή έκφρασης και δράσης του Οργανισμού, τα περιφερειακά φόρουμ, για την ανάδειξη τοπικών πρωτοβουλιών ειρήνης.

Περισσότεροι από 10 Πρωταθλητές για την Ειρήνη, όπως ο Christian Karembeu ένας μεγάλος αριθμός γνωστών Ελλήνων αθλητών , μεταξύ αυτών και ο μύθος του μπάσκετ Νίκος Γκάλης, περισσότεροι από επτά Υπουργοί Αθλητισμού χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανίας, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ιορδανία, η Ouided Bouchamaoui, βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2015 και περισσότερες από δεκαπέντε ΜΚΟ, θα συμμετάσχουν στο περιφερειακό φόρουμ της Ρόδου, στην διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής βραβείων ειρήνης και αθλητισμού σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς καθώς και άτομα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη, τον διάλογο και την κοινωνική αλλαγή στον κόσμο μέσω του αθλητισμού.

Ο Διεθνής Οργανισμός «Peace and Sport» είναι ένας ουδέτερος και ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στο Πριγκιπάτο του Μονακό και τελεί υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου.
Δραστηριοποιείται σε πέντε ηπείρους και μέσω της αθλητικής διπλωματίας, επιδεικνύει καθημερινά την κοινωνική και ενοποιητική επίδραση του αθλητισμού, απαντώντας με το δικό του τρόπο στις δυνατές προκλήσεις των καιρών, ώστε να δοθεί τέλος σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που ενισχύουν το μίσος, τη βία, τον αποκλεισμό και να διαδοθεί η ειρήνη ως υπέρτατη αξία και αγαθό.

Το ετήσιο φόρουμ «Peace and Sport», είναι ένα κομβικό γεγονός για τους υποστηρικτές της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεντρώνει προσωπικότητες από την πολιτική, τον αθλητισμό, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

H ανακοίνωση του φόρουμ της Ρόδου έγινε την περασμένη Τετάρτη, το Electra Metropolis, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Προέδρου του Οργανισμού Peace and Sport και Προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιονικών, Joël Bouzou και του Πρωταθλητή για την Ειρήνη, Christian Karembeu.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μετά των άλλων δήλωσε: «Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γίνεται η πρώτη Περιφέρεια που συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό «Peace and Sport» για την χρήση της αθλητικής διπλωματίας ως “εργαλείου” για την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή, σε περιοχές του πλανήτη που δοκιμάζονται. Η δουλειά πάντα επιβραβεύεται και η εμπιστοσύνη των διεθνών οργανισμών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μας γεμίζει με δύναμη για ακόμη υψηλότερους στόχους. Η Ρόδος, σταυροδρόμι πολιτισμών, με την καίρια γεωπολιτική της θέση, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την εδραίωση της ειρήνης».

Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του Joël Bouzou, Προέδρου και Ιδρυτή του «Peace and Sport»: «Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούνται πολλές πρωτοβουλίες που προωθούν τον αθλητισμό ως μέσο για την επίτευξη της ειρήνης και μερικές από αυτές τις αξιοσημείωτες ενέργειες λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο. Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να συζητήσουμε με σημαντικούς ηγέτες το πώς να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές προκλήσεις μέσω του αθλητισμού.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Christian Karembeu, Champion of Peace του «Peace and Sport» ο οποίος και σημείωσε: «Η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, η αλληλεγγύη και το «ευ αγωνίζεσθαι» που πρεσβεύει ο αθλητισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αποτελώ μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και συμμετέχω στη διάδοση αξιών για το κοινό καλό, που με καθοδηγούν διαχρονικά σε όλη μου την καριέρα.»

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών του Peace and Sport Regional Forum είναι η Aegean Airlines. Πιστή στην υπόσχεση της να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, η Aegean Airlines συνεργάζεται με το «Peace and Sport» σε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για τη διάδοση του διαλόγου, της συνεργασίας και της προόδου των κοινωνιών υπό το πρίσμα του αθλητισμού, στο νησί της Ρόδου.

Μαρία Λεμονιά