Πυρηνικό ατύχημα στη Βέλγιο -Διαδρομές σε υψηλό επίπεδο στη ζώνη του σταθμού

Διαρροή είχε στο βελγικό πυρηνικό σταθμό Doel 1 στην πόλη του Μπεβρέν.Ο ένας ένας αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας εδώ και μέρα αλλά μόλις έγινε γνωστό ανεβάζοντας την επικινδυνότητα του ατυχηματος στην Ευρώπη. Το τοπικό κανάλι TV Oost ανέφερε ότι η επισκευή είναι πολύ δύσκολη επειδή η ραδιενεργή ακτινοβολία σε αυτό το τμήμα του εργοστασίου είναι πολύ μεγάλη.

Όλα αυτά πριν από μερικές μέρες είχαμε την «μαύρη» γιορτή του Τσερνομπίλ που έζησε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις πρώτες μέρες της βίαιης καταστροφής και πολλών πάρα πολλών ακόμα τα επόμενα χρόνια.

Το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό σε αυτήν την ζώνη του σταθμού κάτι που καθιστά δύσκολη την αποκατάστασή του ανέφερε απογόνους γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής του εργοστασίου. Η επιδιόρθωση της βλάβης είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ραδιενεργού ακτινοβολίας σε αυτό το τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου.

«Ανακαλύψαμε τη Δευτέρα ότι υπήρξε κάποια απώλεια νερού σε αυτό το σύστημα» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου N. Scheerlinck.

«Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικός κίνδυνος, αλλά φυσικά όλα τα συστήματα έκτακτης ανάγκης πρέπει να λειτουργούν άψογα και γι ‘αυτό αποφασίστηκε να κλείσει ο αντιδραστήρας.

Ο αγωγός είναι μέρος ενός συστήματος έκτακτης ανάγκης ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ακραίων βλαβών και όταν το σύστημα ψύξης αποτυγχάνει εντελώς.

«Υπάρχουν δύο γραμμές από τις οποίες μόνο μία χρειάζεται. Ο αγωγός είναι υπό τρομαχτική πίεση νερού και η απώλεια είναι περιορισμένη ».

Ανακαλύψαμε ότι μετά από ημέρες αναζήτησης και με κάμερες μέσω των σωλήνων ότι η διαρροή νερού ήταν ακόμη κάτω από το όριο και θα προκαλούσε αυτόματο κλείσιμο του αντιδραστήρα, δήλωσε ο ίδιος.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Doel 1 κανονικά θα τερματιστεί στα τέλη Μαΐου για περιοδική συντήρηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Τον Φεβρουάριο του 2015, τερματίστηκε μετά από σαράντα χρόνια, αλλά στο τέλος του έτους συνδέθηκε εκ νέου με το ηλεκτρικό δίκτυο ως αποτέλεσμα της διάρκειας ζωής του Doel 1 και του Doel 2.

Το εργοστάσιο αυτό παράγει ρεύμα χωρητικότητας 433 MW.

Όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία προετοιμάζει πυρηνικό σταθμό σε σεισμογενή περιοχή.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του εργοστασίου στο Ακούγιου.

Στο σχετικό ψήφισμα σημειώνεται ότι η περιοχή είναι σεισμογενής, συνιστώντας απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Καλούσε, ως επακόλουθο, την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου … πράγμα που δεν έγινε ποτέ από τον υπερφυσικό Ερντογάν.

Ο πυρηνικός σταθμός, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα αντέχει σε σεισμούς έως 6,5 Ρίτερ. Ωστόσο, η περιοχή του Ακούγιου έχει πληγεί από μεγαλύτερες δονήσεις στο παρελθόν, ενώ η μεγάλη σεισμός του 1998 στην Αδάνα, λιγότερο από 200 χιλιόμετρα μακριά, ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επιδοθεί σε πολυετείς εκστρατείες για την ακύρωση του έργου αυτού ενώ πριν από μερικές ημέρες οι Τούρκοι και οι Ελληνοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το έργο που απειλεί πολύ σοβαρά την Κύπρο και ολόκληρη την Α. Μεσόγειο.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή παροχής ενέργειας σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.