ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ – ΠΑΡΚΟ JURASIK PARK

Χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους της Ρόδου

Εγκρίθηκε, όπως πληροφορούμαστε, από τη Διαχειριστική Αρχή η ένταξη της μελέτης του Δήμου Ρόδου για την προστασία και ανάδειξη του πάρκου στο Ροδίνι,  σε χρηματοδότηση για δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομίας.

Η δαπάνη του έργου ανέρχεται στις 488.400€ και περιέχει δράσεις συντήρησης του πάρκου Ενδεικτικά περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού πρασίνου, επισκευές ξύλινων διαδρόμων και γεφυρών, καθώς και η απολύτως απαραίτητη κατασκευή τοιχίων τα οποία θα προστατεύσουν το πάρκο από κατολισθήσεις και διαβρώσεις.

Ασφαλώς είναι μια καλή είδηση για τους κατοίκους της πόλης μας και όχι μόνον.

Εκείνο το οποίο δεν αναφέρεται τόσο στην έγκριση ανάπλασης όσο και στη σχετική μελέτη είναι πως θα αξιοποιηθεί το πάρκο.

Όσο και αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναπολούμε τις λαμπρές ημέρες και τα όσα προσέφερε τότε στους επισκέπτες του δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να επαναληφθούν.

Τότε το πάρκο του Ροδινιού λειτουργούσε ως τόπος εκτόνωσης και διασκέδασης των κατοίκων της πόλης της Ρόδου. Τότε η επίσκεψη στο πάρκο ήταν ένα μικρό ταξίδι μια μικρή περιπέτεια με τις απαιτούμενες προετοιμασίες και την εξασφάλιση της μετάβασης με το λεωφορείο της ΡΟΔΑ, για ΙΧ ούτε σκέψη μιας και δεν υπήρχαν.

Σήμερα ο κάτοικος της πόλης της Ρόδου παίρνει το ΙΧ αυτοκίνητό του και φεύγει στην ύπαιθρο του νησιού. Η απόσταση από το σπίτι του έως το Ροδίνι δεν είναι ικανή να του προσφέρει τη βόλτα που επιθυμεί

Άποψή μου είναι ότι ναι να γίνουν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του πάρκου, όμως αν δεν δοθεί χρηστικότητα στο χώρο απλά σε λίγα χρόνια θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα : Εγκατάλειψη .

Με αφορμή την απόφαση ένταξης συντήρησης και ανάδειξης του πάρκου του Ροδινιού να επαναφέρω στη μνήμη των κατοίκων της πόλης μας την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΡΟΔΟΣ» το 2002 για την ανάδειξη και ένταξη του πάρκου του Ροδινιού στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας, αλλά να ξαναθυμηθούμε και το λόγο για τον οποίο αυτή δεν υλοποιήθηκε.

Ακόμη – ακόμη να αντιληφθούν όσοι δεν αντελήφθησαν ακόμη τους λόγους για τους οποίους η Ρόδος δεν ακολούθησε την ανάπτυξη των υπολοίπων πόλεων της χώρας και υστερεί έναντι εκείνων των πόλεων που την είχαν πρότυπο ανάπτυξης .

Ήταν μία πρόταση που πέραν της συντήρησης και ανάδειξης του πάρκου έδινε και μια χρηστικότητα στο πάρκο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επισκεψιμότητα των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων άρα και η συντήρηση και διατήρηση όλων των χαρακτηριστικών του πάρκου.

Η πρόταση αυτή παρουσιάσθηκε στους κατοίκους της πόλης μας το 2002 στο ξενοδοχείο PARK HOTEL από αρμόδιους για το εγχείρημα επιστήμονες .

Η πρόταση ήταν να δημιουργηθεί ένα Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο το οποίο θα λειτουργούσε ως ένας πολιτιστικός χώρος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Θα εκτεινόταν σε όλο το χώρο του πάρκου ΡΟΔΙΝΙ θα αποτελούσε δε ένα μοναδικό θεματικό πάρκο που όμοιο του δεν υπήρχε στα Βαλκάνια.

Το όλο εγχείρημα θα υλοποιείτο με την ευθύνη σχετικών με την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων όπως γεωλόγων, παλαιοντολόγων, σπηλαιολόγων κ.α. με σεβασμό στις υπάρχουσες αρχαιότητες τις οποίες και θα αναδείκνυε.

Στους ίδιους χώρους επίσης θα δημιουργείτο και Βοτανικός κήπος ο οποίος θα είχε βότανα και φυτά της περιοχής μας

Λόγοι που απέτρεψαν την κατασκευή του οι ίδιοι με εκείνους που ακύρωσαν και το υποθαλάσσιο πάρκο της Ρόδου

Να επαναφέρω στη μνήμη των Ροδίων την παρουσίαση σε τηλεοπτικό κανάλι Πανελλήνιας εμβέλειας την Παρασκευή προ των Δημοτικών εκλογών του 2002, από τον Αλέξη Παπαχελά «δημοσιογράφο» ενός VIDEO με περιπαικτικό σχολιασμό που παρουσίαζε δεινοσαύρους να κυνηγούν τους κατοίκους της Ρόδου θέλοντας με τον τρόπο αυτό να γελοιοποιήσει την πρόταση για το πάρκο αλλά και γενικότερα το πρόγραμμα της παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΡΟΔΟΣ.

Άραγε από σφοδρή επιθυμία του να προστατέψει τους Ροδίους έστειλε ολόκληρο συνεργείο τηλεόρασης στη Ρόδο ο συγκεκριμένος κύριος?  Όχι ασφαλώς.

Ο άνθρωπος που κατεξοχήν ασχολείται με μυστικούς πράκτορες, με τη CIA και άλλες Κρατικές μυστικές υπηρεσίες περιέλαβε ξαφνικά στα ενδιαφέροντά του το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης «ΠΡΩΤΑ Η ΡΟΔΟΣ» ή μήπως κάποιοι άλλοι μικρονοικοί συνάδελφοί του Σωτήρες του τόπου και προστάτες του κόμματος έπαιξαν ένα άθλιο παιχνίδι εις βάρος της πόλης μας για το οποίο πιθανόν και να αισθάνονται υπερήφανοι για το αποτέλεσμα ?

Αποτέλεσμα των ενεργειών τους αυτών ήταν να χαθεί και αυτό το έργο για τη Ρόδο

Άλλες όμως περιοχές της χώρας, παρακινούμενες ίσως από την πρότασή εκείνη, που δεν έτυχαν της προσοχής του Αλέξη Παπαχελά, περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Κερατέα, το Ηράκλειο, τα Σπάτα μετά από χρόνια (2008) δημιούργησαν και συντηρούν παρόμοια πάρκα τα οποία προσφέρουν ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των μικρών μαθητών αλλά αποτελούν και αξιοθέατα των περιοχών αυτών.

Δυστυχώς κανένα από τα ενεργούμενα που παρουσιάζονταν ως λειτουργοί της ενημέρωσης των Ροδίων δεν είχε την ευθιξία να ζητήσει συγνώμη από το Ροδιακό λαό που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν .

Τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και πιθανόν να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους για την οπισθοδρόμηση της Ρόδου, ή την κατάντια του πάρκου του ΡΟΔΙΝΙΟΥ

Ούτε τώρα Γιώργο θα ζητήσει κανείς συγνώμη ?

Είναι γνωστό ότι δύο λέξεις της πλούσιας Ελληνικής γλώσσας το συγνώμη και το ευχαριστώ δύσκολα το ξεστομίζουν οι ένοχοι και οι αγνώμονες

Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου