Ρόδος: Το στόλισμα των σταυρών στην Κρεμαστή – Ενα έθιμο που κρατά πάνω από 100 χρόνια!

stav1

Ένα έθιμο που κρατά πάνω από 100 χρόνια!

Ξεκινά το βράδυ της Μ. Πέμπτης και τελειώνει τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής!

Γράφει ο Νίκος Απόκοτος

Ήταν μία όμορφη εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Το στόλισμα των σταυρών στην Κρεμαστή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, χρονολογείται πάνω από εκατό χρόνια! Μάλιστα, λένε πως, το συγκεκριμένο έθιμο υπάρχει μόνο στο χωριό τους.
Στα παλιά χρόνια υπήρχαν τρεις μικροί σε διάσταση σταυροί ενώ στην συνέχεια μεγάλωσαν τις διαστάσεις. Όπως επίσης, παλιά, τους στόλιζαν μόνο γυναίκες. Το στόλισμα γίνεται στα σπίτια των «αναδόχων», σε αυτούς δηλαδή που κληρώνονται για να τους αποκτήσουν. Αυτό γίνεται την Μ. Παρασκευή και τους κρατούν στα σπίτια τους έναν ολόκληρο χρόνο!
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, μετά το πέρας της περιφοράς των σταυρών και την Θεία λειτουργία που ακολουθεί, οι ενδιαφερόμενοι, αφού έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, γίνεται κλήρωση για την απόκτηση των τριών σταυρών. Το ίδιο βράδυ οι «τυχεροί» θα πάρουν τους σταυρούς στα σπίτια τους. Βέβαια όσοι κάτοικοι του χωριού επιθυμούν, μετά τις σαράντα μέρες, μπορούν και αυτοί να τους πάρουν στα σπίτια τους για μία-δύο μέρες. Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει ένα ποσό τα οποία αρκετά πηγαίνουν στην εκκλησία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

stav7
Το αφιέρωμα το είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια. Τότε την επιμέλεια είχαν οι τρεις οικογένειες: Νίκου και Γιώτας Ορφανίδη, Μανώλη και Νομικής Εξαδάκτυλου και Κώστα και Ρούλας Χριστοδούλου.
Ο Κώστας Χριστοδούλου μας είχε δηλώσει: «Ζαλίστηκα από την μέθη της ευτυχίας. Πρώτη φορά στη ζωή μας σαν οικογένεια νιώσαμε αυτή την εμπειρία και την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Στράφηκα περισσότερο στην εκκλησία. Εδώ και ένα χρόνο υπάρχει ηρεμία, γαλήνη και ευτυχία στην οικογένεια μου. Πραγματικά είναι μοναδική εμπειρία που εύχομαι να την ζήσει πολύς κόσμος. Ευχαριστώ τον Θεό που μας αξίωσε να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή. Να ντύσουμε έναν από τους τρεις σταυρούς»

stav8

Η κα Ορφανίδη είχε δηλώσει: «Νιώθουμε πολύ όμορφα που έχουμε φέτος έναν από τους τρεις σταυρούς. Λες και κρατάμε έναν από τους αληθινούς!!! Μας έδωσε χαρά και κουράγιο για να ξεπεράσουμε αρκετά προβλήματα. Η επιθυμία για την απόκτηση ενός σταυρού υπήρχε εδώ και χρόνια. Φέτος ήρθε η σειρά για την δική μας οικογένεια. Νιώθουμε συγκίνηση κια δέος έχοντας τον σταυρό στο σπίτι μας. Μετά από σαράντα μέρες, που αρχίσαμε να δίνουμε το σταυρό σε διάφορα σπίτια της Κρεμαστής, νιώθαμε ότι κάτι λείπει από το σπίτι μας. Νιώθεις ότι είναι σαν το παιδί σου που το περιποιείσαι κάθε μέρα. Κατά την διάρκεια των ημερών που βρίσκεται ο σταυρός στο σπίτι πρέπει να έχει πάντα ένα αναμμένο καντιλάκι από το αναστάσιμο φως. Μετά από σαράντα μέρες μπορεί να το κρατήσει όποιος θέλει στο σπίτι του για μία-δύο μέρες»

Η Νομική Εξαδάκτυλου μας είχε δηλώσει: «Πραγματικά είναι σαν να έχεις ένα μωρό στο σπίτι σου και όταν φεύγει νιώθεις ότι κάτι έχεις χάσει. Είναι χαρά και ευτυχία να έχει κάποιος έναν από τους τρεις σταυρούς στο σπίτι του. Ευχαριστούμε την Παναγιά που μας αξίωσε να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο ζωής. Νιώθεις ικανοποίηση από πολλές απόψεις. Αγχωθήκαμε αλλά τα καταφέραμε και φέραμε εις πέρας και αυτό»!

stav9

Να έρθουμε όμως και στους ανθρώπους που στολίζουν τους σταυρούς στην Κρεμαστή. Τα τελευταία 30 χρόνια (!!!) γίνεται από τον Παράσχο Στεργενάκη και τους γιους του Νίκο και Κώστα. Καθώς βλέπαμε τους άνδρες να στολίζουν τον σταυρό ρωτήσαμε για να μάθουμε περισσότερα. «Παλιά το στόλισμα γινότανε από γυναίκες. Τα τελευταία 30 χρόνια γίνεται από την οικογένειά μας και την συμμετοχή του Δημήτρη Τσιβίτη, ενώ παλαιότερα και από την Παρασκευή Δούλου. Από την στιγμή που ο πατέρας μας άρχισε να στολίζει τους σταυρούς χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη μέθοδο. Το στόλισμα των τριών σταυρών θα ξεκινήσει γύρω στις 10 το βράδυ της Μ. Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 4-5 τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής. Ο χρόνος που χρειάζεται για να στολιστεί ένας σταυρός είναι κάπου στις δύο ώρες. Τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως βιολέτες, νερατζιές, ροδοσταμιά και κρίνοι».
Στην ερώτηση πως νιώθουν που κάθε χρόνια καλούνται να στολίσουν τους σταυρούς μας απάντησαν: «Είναι πολύ όμορφα. Αυτές τις Άγιες μέρες συμμετέχει και η οικογένειά μας, με τον δικό της τρόπο, στο Θείο δράμα του Κυρίου.Την τέχνη μας δίδαξε ο πατέρας μας. Φέτος δεν μπόρεσε να έρθει και φεύγοντας από το σπίτι μας έλεγε να μην ξεχάσουμε το «ένα», να μην ξεχάσουμε το «άλλο». Υπήρχε ένα σχετικό άγχος η μη παρουσία του, αλλά όλα πήγαν καλά στο τέλος. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι σπάγκος, μία ειδική μεγάλη βελόνα και δύναμη που μας δίνει ο Θεός για να στολίζουμε τους σταυρούς. Στο τέλος, αφού συγκεντρωθούν και οι τρεις σταυροί στην εκκλησία της Παναγιάς Καθολικής τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής τοποθετούνται πάνω στον επιτάφιο. Όταν τελειώσουμε λέμε ότι: και φέτος τα καταφέραμε. Πόσο μάλιστα όταν τους βλέπει όλο το χωριό και κόσμος που επισκέπτεται το χωριό μας»

stav10