Σενάρια εκλογών: Η πιθανή ημερομηνία

EKLOGES

– Πιο πιθανή ημερομηνία για την προσφυγή

στις κάλπες η 20η Σεπτεμβρίου
– «Με «τρικ», κινήσεις αιφνιδιασμού, εκβιασμούς και μεθοδεύσεις εξπρές δεν εξωραΐζονται μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές», αναφέρεται σε άρθρο του Iskra.gr
– Τι δήλωσαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού για τις πρόωρες εκλογές και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων
– «Χαρτί για τα ψηφοδέλτια μπορείς να παραγγείλεις μόνο αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες…», ανέφεραν χαρακτηριστικά
– «Πάγωσαν» οι διαδικασίες για την απόσχιση των Λαφαζανικών από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η 20η Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επόμενη Κυριακή, δηλαδή στις 27 του μήνα, ούτε και η 13η Σεπτεμβρίου στις περίπτωση εκλογών… εξπρές.

 

Όπως δήλωσαν στο MEGA δύο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Θέλουμε και τους 162 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν στέκεται με 118 ψήφους. Άλλωστε έρχονται 6 εφαρμοστικοί νόμοι. Θα τους ψηφίσει η πλευρά Λαφαζάνη; Απίθανο. Άρα;».

Σε ερώτηση αν από τις Βρυξέλλες έχουν βάλει «βέτο» για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν: «Καθόλου. Μάλιστα αν δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε, μάλλον το έχουν αποδεχτεί».

Για το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για εκλογές οι ίδιοι είπαν: «Χαρτί για τα ψηφοδέλτια μπορείς να παραγγείλεις μόνο αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες…».

Ο Τσίπρας χάλασε τα σχέδια της Αριστερής Πλατφόρμας – Νέα επίθεση στην κυβέρνηση μέσω Iskra
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης “χάλασε κατά κάποιο τρόπο τα σχέδια της Αριστερής Πλατφόρμας”. Κι αυτό, γιατί πολλά είναι τα στελέχη της που δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα έδειχναν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όσον αφορά στην απόσχιση των Λαφαζανικών από τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες έχουν “παγώσει”.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι οι 32 του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο.

Ωστόσο, λένε ότι εκτός από την αποχώρηση από το κόμμα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως η αποχή ή να ψηφίσουν παρών.

Πάντως, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη και είναι κάτι που -όπως όλα δείχνουν- το θέλουν και οι δυο πλευρές.

Μέσω της ιστοσελίδας Iskra.gr, η Αριστερή Πλατφόρμα εξαπολύει νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης «κακόγουστο τρικ» και κάνοντα λόγο για «εκλογές εξπρές με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο».

«Η κυβέρνηση του τρίτου εξοντωτικού μνημονίου θέλει εκλογές εξπρές, ακόμα και στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όχι επειδή θέλει να αποσαφηνίσει, όπως λέει, το πολιτικό τοπίο, αλλά γιατί φοβάται πως κάθε μέρα που περνάει, με τις μνημονιακές πολιτικές ενεργές, τόσο θα χάνει και μάλιστα ταχύτατα και ραγδαία, έδαφος μέσα στο λαό.

Η ενδεχόμενη επιλογή της κυβέρνησης για πρόταση εμπιστοσύνης δεν θα είναι κάτι άλλο παρά επιλογή πανικού, φόβου και ανασφάλειας για το άμεσο μέλλον», αναφέρεαι χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όλο το άρθρο:

«Οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν ψήφισαν, αντίθετα καταψήφισαν, το βάρβαρο νέο τρίτο μνημόνιο της λιτότητας για το λαό και της εθνικής υποτέλειας.

Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται να υποκύψουν τώρα και σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν έμμεσα την εφαρμογή, τώρα, του νέου μνημονίου.

Η πρόταση εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που κατατεθεί από την κυβέρνηση, δεν θα συνιστά τίποτα άλλο πάρα ένα κακόγουστο «τρικ» που θα αποβλέπει στο να δώσει την διάτρητη αφορμή στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο σε εκλογές εξπρές.

Η κυβέρνηση του τρίτου εξοντωτικού μνημονίου θέλει εκλογές εξπρές, ακόμα και στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όχι επειδή θέλει να αποσαφηνίσει, όπως λέει, το πολιτικό τοπίο, αλλά γιατί φοβάται πως κάθε μέρα που περνάει, με τις μνημονιακές πολιτικές ενεργές, τόσο θα χάνει και μάλιστα ταχύτατα και ραγδαία, έδαφος μέσα στο λαό.

Η ενδεχόμενη επιλογή της κυβέρνησης για πρόταση εμπιστοσύνης δεν θα είναι κάτι άλλο παρά επιλογή πανικού, φόβου και ανασφάλειας για το άμεσο μέλλον.

Με «τρικ», κινήσεις αιφνιδιασμού, εκβιασμούς και μεθοδεύσεις εξπρές δεν εξωραΐζονται μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές. Όπως δεν ξεγελιέται ούτε αποπροσανατολίζεται ο λαός και κυρίως δεν διασώζονται από τη γενική κατακραυγή οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Αυτό δεν έγινε στο παρελθόν. Δεν θα γίνει ούτε τώρα με την επίκληση και στο ονόμα της Αριστεράς.

Το περήφανο λαϊκό ταξικό «ΟΧΙ» δεν έχει γίνει παρελθόν. Είναι υπαρκτό, ζωντανό και διεκδικεί δικαίωση.

Το «ΟΧΙ» αυτό θα εκφρασθεί ξανά και θα νικήσει. Πολύ περισσότερο αν η χώρα προχωρήσει σε εκλογές. Το «ΟΧΙ» δεν ηττήθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τέλους. Μέχρι τη νίκη μιας νέας αντιμνημονιακής, δημοκρατικής και προοδευτικής πορείας της χώρας».