Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στην Σομαλία

Εκατόμβες νεκρών στην Σομαλίά, στα κανάλια όμως της Ελλάδας τουλάχιστον σιωπή. Βλέπεις η επίθεση των τζιχαντιστών δεν ειναι στην Γαλλία ή σε κάποια δυτική χώρα για να ξεκινήσει το «θέαμα» στην τηλεοπτική γυάλινη σφαίρα και ο εξάψαλμος των je suis. Και για να μην παρεξηγηθούμε ο πρόλογος δεν θέλει να αποδομήσει την αλληλεγγύη και την φόρτιση σε κάποιον πιο κοντινό μας. Αυτό είναι λογικό.

Άλλοι δεσμοί, άλλη γειτνίαση, άλλη ιστορική μνήμη και σχέσεις. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε χώρα που χτυπιέται από πόλεμο ή από τα τέρατα που γέννησε ο τελευταίος και μάλιστα όχι με σημαιούλες στα προφίλ μας στο Facebook, αλλά με κινητοποιήσεις ενάντια στην μήτρα των κακών. Τον ιμπεριαλισμό!

Εδώ όμως μιλάμε για εκατόμβες νεκρών, και όχι je suis, αλλά κανείς δεν ψελίζει κάτι. Πρωταθλητές στην σιωπή τα ΜΜΕ. Βλέπετε οι «άλλοι» δεν πουλάνε νούμερα ούτε και αν πεθαίνουν. Για να μαι πιο ακριβής οι «άλλοι» πρέπει να είναι πιο πολλοι και νεκροί για να γίνουν «είδηση». Στην τηλεθέαση ή τα κλικ, αν μιλάμε για Αφρική δεν φτάνουν 300 νεκροί για να ιεραρχηθεί το γεγονός ψηλά. Στους πόσους νεκρούς πιάνουμε πολλά χτυπήματα; Αυτά καθορίζουν το αν θα γίνει το πίβοτ από την αθέατη πλευρά, σε ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Και έτσι μαθαίνουμε και εμείς, και το μάτι μας δεν ερεθίζεται σε ένα μαζικό τάφο σε έναν γαλαξία πολυ πολυ μακριά απο εδώ. Μόλις γίνεται κάτι τετοιο θυμάμαι πάντα το γνωστό ρατσιστικό με τα NoMisterακια. Η διαμόρφωση της εικόνας αυτών των ανθρώπων από την Δύση.

Για την ιστορία:

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, την πόλη Μογκαντίσου, ξεπέρασε τους 300, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων της πόλης.

«Επιβεβαιώσαμε ότι 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση. Ο τελικός απολογισμός θα είναι υψηλότερος επειδή εξακολουθούν να αγνοούνται κάποιοι άνθρωποι», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Αμπντικαντίρ Αμπντιραχμάν, ο διευθυντής της υπηρεσίας. Ο σομαλός υπουργός Πληροφοριών, ο Αμπντιραχμάν Οσμάν, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται επίσης σε περίπου 300.

Χθες Κυριακή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου γνωστοποίησε ότι πέντε εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επίθεσης.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, αν και οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για ενέργεια της αλ Σεμπάμπ, η οποία είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα το 2012.