Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης με δύο γιατρούς

 

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, το οποίο έχει απομείνει με έναν μόνο γιατρό που είναι υποχρεωμένος, όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες δημόσιας υγείας ενός ολόκληρου νησιού, αλλά και να συνοδεύει ασθενείς και περιστατικά διακομιδής στη Ρόδο, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτησή του, ο κ. Κόνσολας ο γιατρός που εκτελούσε χρέη διευθυντή συνταξιοδοτείται, ενώ ο δεύτερος αγροτικός γιατρός φεύγει με άδεια.

Τονίζει ότι ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα, που προέκυπτε με τη συνταξιοδότηση του γιατρού που εκτελούσε χρέη διευθυντή στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης και το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει, εγκαίρως, για την αντικατάστασή του.

Παράλληλα, πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στο νησί, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στην άμεση αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους του νησιού που απαιτούν από την Πολιτεία το αυτονόητο: το δικαίωμα στη δημόσια υγεία.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης και την άμεση τοποθέτηση ειδικευμένου γιατρού, αλλά και ενός ακόμα αγροτικού γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Σύμη, ένα νησί με τρεις χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και με αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας, μένει με ένα μόνο γιατρό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Αιτία αποτελεί το γεγονός της συνταξιοδότησης του γιατρού που εκτελούσε χρέη διευθυντή αλλά και της άδειας που λαμβάνει ο δεύτερος γιατρός.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνει το νησί με ένα μόνο γιατρό, ο οποίος θα είναι αναγκασμένος να καλύπτει όλες τις ανάγκες στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Παράλληλα,  συνοδεύει και έκτακτα περιστατικά διακομιδής στο Νοσοκομείο της Ρόδου, γεγονός που αφήνει το νησί χωρίς γιατρό.

Με δεδομένο ότι ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα που προέκυπτε με τη συνταξιοδότηση του γιατρού που εκτελούσε χρέη διευθυντή στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει, εγκαίρως, για την αντικατάστασή του.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στο νησί, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στην άμεση αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών.

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους του νησιού που απαιτούν από την Πολιτεία το αυτονόητο: το δικαίωμα στη δημόσια υγεία.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Εάν γνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης και τι προτίθεται να πράξει.

2. Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να τοποθετήσει άμεσα στη Σύμη ειδικευμένο γιατρό αλλά και έναν ακόμα αγροτικό ιατρό για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου