«Μήνας δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον 2017»

«Μήνας δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον 2017» σε συνεργασία με το δήμο Ρόδου – Διεύθυνση Παιδείας και τις σχολικές μονάδες της Ρόδου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου – Διεύθυνση Παιδείας συμμετέχει για μία ακόμα χρονιά στον «Μήνα δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον», μία περιβαλλοντική δράση που διοργανώνει η HELMEPA, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου 2017.

Η σχετική πρόσκληση προς τις σχολικές μονάδες της Ρόδου αναφέρει:

Αγαπητοί συνάδερφοι εκπαιδευτικοί καλή σχολική χρονιά από το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων Ρόδου!

Ξεκινάμε την φετινή σχολική χρονιά με μια πρωτοβουλία της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) όπου κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών οργανώνουμε δράσεις καθαρισμού κοντινής σας παραλίας και καταγραφή των απορριμμάτων σε αυτή.

Το διάστημα 16 Σεπτεμβρίου – 16 Οκτωβρίου 2017 ορίζεται ως «Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον».

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου με την βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων (Tablet – Marine LitterWatch) θα καταγράφει σκουπίδια,  αποτσίγαρα, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια, κ.α., μαζί με τους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με το δήμο Ρόδου θα παρέχει τα υλικά πρώτης ανάγκης (γάντια μιας χρήσης και σακούλες απορριμμάτων).

*Προηγείται ενημέρωση από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων για την σημασία της δράσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες καθαρισμού ακτών και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Επισυνάπτονται:

  • Αφίσα – πόστερ της δράσης
  • Κατάλογος φορέων
  • Οδηγός καθαρισμού

Ξεκινήσαμε με το Λύκειο Αφάντου που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα όπως και την περσυνή χρονιά και μετά από μια ενημέρωση προς εκπαιδευτικούς και μαθητές για την αξία της δράσης μας κατευθυνθήκαμε στην παραλία Αφάντου. Μιλήσαμε και επισημάναμε τους κανόνες ασφάλειας της δράσης και ξεκινήσαμε σε ομάδες για την συλλογή και καταγραφή των απορριμμάτων σε δυο κατηγορίες υλικών, ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα. Περπατήσαμε στην παραλία σε μήκος 2500μέτρα και μαζέψαμε (ενδεικτικά):

  • 2123 αποτσίγαρα
  • 536 κομμάτια πλαστικό
  • 37 ελαστικά οχημάτων
  • 170 πλαστικές σακούλες
  • 105 κουτιά αλουμινίου

Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων μετά από τα παραπάνω που είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των απορριμμάτων που συναντούμε σε παραλίες όπως αυτή στα Αφάντου πιστεύει ότι είναι πολύ επίκαιρο το μήνυμα της  HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος):

Τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Απειλούν την υγεία των ανθρώπων, υποβαθμίζουν τη θαλάσσια ζωή και επιβαρύνουν την οικονομία των παράκτιων κοινωνιών. Συμμετέχοντας σε καθαρισμούς ακτών βοηθάς στη λύση του προβλήματος, βελτιώνοντας την επιστημονική μας γνώση για τις ποσότητες, τους τύπους και τις πηγές προέλευσης των απορριμμάτων, ώστε να υιοθετήσουμε τις κατάλληλες πρακτικές.

Συγχαρητήρια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο δήμο Ρόδου που κάθε χρονιά εκφράζουν την ευαισθησία τους για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον μας μέσα από δράσεις όπως αυτές του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων Ρόδου.

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου

Χαράλαμπος Συργιάννης