Τι κάνει σήμερα ο Βασιλάκης Καϊλας;

kail3Ο Βασιλάκης Καΐλας έγραψε την ιστορία του ως το παιδί-θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου και τώρα μέσα από ένα νέο αυτοβιογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Ένα παιδί μετράει τα… πλάνα» ξετυλίγει 30 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου.

Όλοι τον λατρέψαμε μέσα από τους «πονεμένους» ρόλους του, όταν μας μετέφερε τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα της εποχής του καλού, παλιού ελληνικού κινηματογράφου, μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια και δεν θα πάψουμε ποτέ να νοσταλγούμε. Πάντα ανεπιτήδευτος στο παίξιμό του χωρίς ιδιαίτερες φιοριτούρες, είχε μια ζηλευτή ικανότητα να προσαρμόζεται στον εκάστοτε ρόλο του, με αγάπη και συνέπεια τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θεατρικό σανίδι, αντάξιος των μεγάλων συμπρωταγωνιστών του.

kail1Με μια σειρά από ηθογραφίες, 117 ταινίες αριθμεί το πορτοφόλιό του, μας έδειξε από την παιδική ματιά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τότε η ελληνική οικογένεια στη μετάβασή της από την εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου στη σύγχρονη κοινωνία. Οι μικροί ήρωες που ερμήνευσε μας έδωσαν κάποιες πολύτιμες συνταγές επιβίωσης στα χρόνια προσαρμογής, στα νέα δεδομένα της αστικοποίησης και του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Τότε που τα σενάρια έδιναν μια αισιόδοξη άποψη για τη ζωή και παρήγαγαν όνειρα.

Αυτό το λεύκωμα φιλοδοξεί, μέσα από αναφορές για το κινηματογραφικό και θεατρικό έργο του Βασίλη Καΐλα κι από τη μικρή εξιστόρηση της ζωής του, να ξετυλίξει 30 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου με ταινίες που διασκέδασαν, διαπαιδαγώγησαν και έτερψαν τόσες γενιές. Με φωτογραφίες, αφίσες, προγράμματα, αποδείξεις πληρωμών, κριτικές του ημερήσιου -τότε- τύπου (όλα από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη, συλλεγμένα με περισσή αγάπη και προσήλωση από τον πατέρα του) προσδοκά να μας μεταφέρει λίγο από το χαμένο ρομαντισμό της εποχής εκείνης, ν’ αφήσει λίγη γεύση «πορτοκαλάδας από πορτοκάλι» στα πικρά και ευθυγραμμισμένα με τη σκληρή καθημερινότητα χείλη μας.

INFO:
Εκδόσεις Αγγελάκη
Τίτλος: Ένα παιδί μετράει τα πλάνα, 30 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος
Συγγραφέας: Βασίλης Καϊλας