Βαφτίζουν ελληνικό, ψωμί από Βουλγαρία και Σκόπια – 3 νταλίκες ξεφορτώνουν καθημερινά

Ψωμί από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ περνά καθημερινά τα σύνορα κι αφού βαφτιστεί ελληνικό πωλείται σε πρατήρια.

Ξεκινάει από τον προορισμό του, περνά καθημερινά τα σύνορα μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων, αποσυσκευάζεται εν κρυπτώ σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως σε Διαβατά, Σουρωτή, Άγιο Βασίλειο, αλλά και σε Καβάλα και Δράμα και βαφτισμένο πλέον ελληνικό, πωλείται σε πρατήρια άρτου του ελληνικού Βορρά.

3 νταλίκες ξεφορτώνουν καθημερινά
Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο τα τελευταία τέσσερα- πέντε χρόνια, ενώ ώς προς το μέγεθός του, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τρεις νταλίκες από τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ ξεφορτώνουν ψωμί στην Ελλάδα κάθε μέρα, όπως κατήγγειλε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νότης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έκθεση «Artozyma» της ΔΕΘ-Helexpo που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Ο μόνος έλεγχος μπορεί να γίνει από το τελωνείο. Τα ψωμιά αυτά χάνονται στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά δεν ξέρω πώς, πριν καταλήξουν στα πρατήρια άρτου»  σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη επισημάνει ότι στα τελωνεία πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι προς αποφυγήν αντίστοιχων φαινομένων. Κατά τον κ.Παπαδόπουλο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν βλέπουν μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης του ψωμιού.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 14.500 επιχειρήσεις αρτοποιίας
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα, όπου λειτουργούν περίπου 14.500 επιχειρήσεις αρτοποιίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μεσαίες- εισάγει σιτάρι το οποίο μεταποιεί σε πολύ καλής ποιότητας ελληνικά άλευρα. Ως αποτέλεσμα, έχει περιοριστεί η εισαγωγή ξένων αλεύρων, τα οποία έμπαιναν στην αγορά άνευ ποιοτικού ελέγχου. Η εξισορρόπηση των τιμών στα ελληνικά άλευρα, έχει πλέον πείσει τους αρτοποιούς να τα προτιμούν δεδομένου ότι υπερτερούν και σε ποιότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος των αρτοπωλών σημείωσε ακόμη ότι εταιρείες του κλάδου των μηχανημάτων αρτοποιίας κλείνουν συμφωνίες στο εξωτερικό, αποκτώντας παρουσία στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας. «Δύο επιχειρήσεις κατασκευής μηχανημάτων έκλεισαν συμφωνίες στην Αλβανία, ενώ άλλες δύο, σχεδιασμού μηχανημάτων, διαθέτουν ήδη παρουσία στη χώρα. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα βοηθήσει πολύ και τον δικό μας κλάδο» κατέληξε.

Πηγή: Βαφτίζουν ελληνικό, ψωμί από Βουλγαρία και Σκόπια -3 νταλίκες ξεφορτώνουν καθημερινά | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/252641/vaftizoyn-elliniko-psomi-apo-voylgaria-kai-skopia-3-ntalikes-xefortonoyn-kathimerina#ixzz410IPgtb0