Η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων νησιωτικών δήμων, όπως η Ρόδος

ΧΑΤΖΗΣ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ: ‘’ Η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων νησιωτικών δήμων, όπως η Ρόδος. Να απαιτήσουμε να κυριαρχήσουν ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια για όλους τους νησιωτικούς δήμους.’’

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ‘’σπάσιμο’’ των νησιωτικών δήμων από την κυβέρνηση. Με τη διαφορά ότι κάποιοι μιλούν για τρία μόνο νησιά, τη Λέσβο, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά θέλοντας προφανώς να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες.

Το ζητούμενο είναι γιατί κάποιοι περιορίζουν το ‘’σπάσιμο’’ των Δήμων σε τρεις μόνο νησιωτικούς δήμους και όχι και στους υπόλοιπους που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος.

Ποιος άραγε παίρνει τις αποφάσεις; Ποιος μπορεί να αποφασίσει ποιος νησιωτικός δήμος πρέπει να ‘’σπάσει’’ και με ποια κριτήρια;

Η ενιαίος Δήμος Ρόδου αποτελεί μια αποτυχημένη και χρεοκοπημένη οντότητα.

Δεν προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια υπηρεσίες στους πολίτες και έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη των χωριών, της ίδιας της πόλης αλλά και γεωγραφικών συνόλων.

Αυτοί που συνένωσαν το Δήμο της Ρόδου, το έκαναν για λόγους εκλογικής αριθμητικής αγνοώντας τους πολίτες. Συνένωσαν δήμους που είχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αδιαφορώντας για το αν θα μπορούσε αυτό το μοντέλο να είναι λειτουργικό.

Aυτός ο Δήμος, αποδεδειγμένα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σήμερα, η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα έρχεται για να ανοίξει το θέμα της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων στο τέλος της θητείας της, ενώ θα έπρεπε να το είχε κάνει από την αρχή.

Κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ.

Μόνο που θα πρέπει να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για το σπάσιμο των νησιωτικών δήμων και όχι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια επιλεκτική κατάτμηση για να υπηρετήσει κομματικούς και εκλογικούς σχεδιασμούς.

Στη Ρόδο η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι το νησί δεν μπορεί να είναι ένας Δήμος. Όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να διενεργήσουν ένα δημοψήφισμα, κάτι που το επιτρέπει πλέον ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ( Κλεισθένης). Αν τολμούν λοιπόν, ας το κάνουν.

Αντίθετα θα πρέπει να χωριστεί σε τρεις νέους δήμους , με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και αντικειμενικά κριτήρια.

Παράλληλα θα πρέπει  να ενεργοποιηθεί το μοντέλο της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργίες όπως η ύδρευση, η πολιτική προστασία και η τουριστική προβολή, μια πρόταση που έχω καταθέσει από το 2009.

Χατζής Χατζηευθυμίου

Πρώην Δήμαρχος Ρόδου