Πυρκαγιά στη Χίο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί!

Κάηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο – Εκκενώθηκαν τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα – Ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού – Επιχειρούν έξι ελικόπτερα, 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες, ενώ τα Canadair δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των ανέμων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου έπειτα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στη νύχτα στο νότιο τμήμα.

Ειδικότερα, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3:15 τα ξημερώματα στην περιοχή Βέσσα καίει σε δασική έκταση, στη νότια πλευρά του νησιού. Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Λιθί, Μεστά και Ελάτα, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε, λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς στον «αέρα» του Σκάι, από τη φωτιά έχουν καεί δύο σπίτια.

Στην περιοχή πνέουν από τα ξημερώματα ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα κ 6 ελικόπτερα. Τα Canadair δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των ανέμων.

Παράλληλα ξεκίνησαν και πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Αττική προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.