Ελεύθεροι και οι 23 υπολειπόμενοι κατηγορούμενοι για το «κύκλωμα» χρυσού

Ελεύθεροι και οι 23 υπολειπόμενοι κατηγορούμενοι για το «κύκλωμα» χρυσού

Του Παναγιώτη Στάθη

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις των συνηγόρων υπεράσπισης πως δεν μπορεί να σταθεί νομικά λαθρεμπορία, καθώς δεν επιβάλλονται δασμοί σε εξαγωγές στην Τουρκία, οι 23 υπολειπόμενοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του καταγγελλόμενου «κυκλώματος χρυσού».

Η εξέλιξη αυτή, αν πρόκειται πράγματι για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης νομικής εκτίμησης, είναι εξαιρετικά σοβαρή και δημιουργεί προβληματισμούς για την βαρύτητα της υπόθεσης συνολικά, αφού κλονίζει σοβαρά τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης.

Μεταξύ των 23 που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο φερόμενος ως αρχηγός της Β´ εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ο αστυνομικός που εμφανίζεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία να ενημερώνει τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο για τις κινήσεις της αστυνομίας. Και στους δυο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα. Στους υπόλοιπους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ σε δύο κατηγορούμενους Τουρκικής καταγωγής επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 500 ευρώ.

Συνολικά σήμερα απολογήθηκαν 23 κατηγορούμενοι και με τις εξηγήσεις τους ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανακριτικής διαδικασίας. Από τους συνολικά 63 που συνελήφθησαν προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι οκτώ.

Η λαθρεμπορία

Το απόγευμα οι δικηγόροι των κατηγορουμένων μιλούσαν για νομική γκάφα ολκής επικαλούμενοι της νομικές διατάξεις της σύμβασης της Ε.Ε. με την Τουρκία του 1995 με την οποία, όπως έλεγαν, δεν υπάρχουν εισαγωγικοί ή εξαγωγικοί δασμοί με την Τουρκία. Εφόσον ευσταθεί η νομική άποψη που παρουσίασε ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος των δυο φερομένων ως επικεφαλής της δεύτερης ομάδας διακίνησης χρυσού, τότε δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται (νομικά) ούτε εγκληματική οργάνωση με αποτέλεσμα επί της ουσίας η δικογραφία με τους 63 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος) να τινάζεται στο αέρα.

«Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράμα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ΄αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.