Απόφαση της Τουρκίας για γεωτρήσεις μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις προθέσεις της Αγκυρας. Με αυτή την έννοια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίμ ότι “η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη”.
Το momentum, ωστόσο,  προκάλεσε εντύπωση. Μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν ο Καλίν δήλωσε «λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».

Με δεδομένη την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως θα αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι προφανές ότι η Αγκυρα κάνει επίδειξη δύναμης και αδιαφορίας για τις ελληνικές προειδοποιήσεις. Η παρουσία του “Σαρλ ντε Γκωλ” στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, εκνεύρισε τον Ρ.Τ.Ερντογάν που δεν σταματά να στέλνει επιθετικά μηνύματα.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που επισήμως προαναγγέλλονται γεωτρήσεις μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης. Στο Πεντάγωνο έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά σχέδια για τη διαχείριση ενός τέτοιου θερμού σεναρίου.

  • Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης είχαν συζητηθεί όλα αυτά και είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Η στάση της Αγκυρας αποτελεί πρόκληση και προς τις Βρυξέλλες. Στις 18 Ιανουαρίου η Κομισιόν είχε εγκαλέσει την Άγκυρα για τις νέες παράνομες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο είχε καλέσει την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο, την αρχή καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Να μην προχωρήσει στις έρευνες κάλεσε την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας 

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για το θέμα των Ιμίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων» ανέφερε σε συνέντευξή του (ΕΡΤ1, εκπομπή Ολγας Τρέμη) για τον ισχυρισμό Ερντογάν πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων φέτος.

Διαβάστε τί είπε ο υπουργός Εξωτερικών για τον συνάδελφό του υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τα όσα φέρεται να είπε, αλλά και τί εκτίμησε για τον πλου του Oruc Reis