Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος μοιράζει από 9.000 δολάρια σε χίλιους ακολούθους του στο Twitter

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μεζάουα έχει βρει τρόπους να ξοδεύει πολυτελώς τα χρήματά του, από την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ενός πίνακα του Basquiat έναντι 57 εκατ. δολαρίων μέχρι μια θέση για το πρώτο ιδιωτικο ταξίδι της SpaceX γύρω από τη Σελήνη.

Και τώρα επανέρχεται υποσχόμενος να χαρίσει από 9.000 δολάρια σε χίλιους από τα περίπου επτά εκατομμύρια ακολούθων του στο Twitter στο πλαίσιο ενός «σοβαρού κοινωνικού πειράματος», όπως λέει, για να δει αν τα δωρεάν χρήματα αυξάνουν την ευτυχία των ανθρώπων. Ο δισεκατομμυριούχος, που έχτισε την περιουσία του στο χώρο της μόδας, ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει τυχαία τους τυχερούς λήπτες από μια ομάδα ακολούθων του που έκαναν retweet μια ανάρτησή του στο Twitter την Πρωτοχρονιά.

Ο Μαεζάουε είπε ότι επιδίδεται στο πείραμα αυτό επειδή «έχει τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο να το κάνει» κι ότι θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα με συχνές έρευνες με αντικείμενο τους λήπτες. Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος τόνισε ακόμη ότι το πείραμά του βασίζεται στη θεωρία των άνευ προϋποθέσεων πληρωμών σε όλους τους πολίτες. Η ιδέα του εγγυημένου βασικού εισοδήματος κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια ανά την υφήλιο καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι θα εξαφανιστούν πολλά επαγγέλματα λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Η προσφορά του Μαεζάουα έγινε δύο μήνες αφότου πούλησε την διαδικτυακή επιχείρηση μόδας, Zozo Inc έναντι 900 εκατ. δολαρίων στη SoftBank. Ωστόσο, το ποσό που θα μοιράσει δεν αντιστοιχεί σε βασικό εισόδημα, αφού οι λήπτες θα λάβουν εφάπαξ τα χρήματα, σημειώνουν οικονομολόγοι.