ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΟΥΒΑΣ: Η γαστρονομία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από του τοπικούς φορείς ως τουριστικό προϊόν

Και ενώ ο ΣΕΤΕ ως επίσημος φορέας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα διενεργεί εδώ και χρόνια ειδικές  μελέτες, που αποδεικνύουν την τεράστια συμβολή της γαστρονομίας στον ελληνικό τουρισμό, οι τοπικοί μας φορείς και συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου, δείχνει να αγνοεί τα οφέλη.

Για την πληροφόρηση λοιπόν του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και της Αντιδημάρχου Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου, ενημερώνουμε ότι το πόρισμα της συγκεκριμένης μελέτης του ΣΕΤΕ, αποδεικνύει ότι η γαστρονομία, υπεισέρχεται με διττό τρόπο στην αναφορά για τον τουρισμό, καθώς, αφενός  αναβαθμίζει αισθητά την ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών, αφετέρου, προσελκύει εύπορους, ειδικού ενδιαφέροντος τουρίστες, τους «γαστροτουρίστες».

Επίσης, η προσεγμένη γαστρονομία, αποτελεί κριτήριο, για το χαρακτηρισμό ενός προορισμού, ως ποιοτικού. Ο γαστρονομικός «πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά, αφού τα καλά τοπικά εστιατόρια, τυγχάνουν δωρεάν προβολής από τα ΜΜΕ, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, το διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας έτσι, πρόσθετη πελατεία, μεγαλύτερης διάρκειας σαιζόν και κέρδη.

Δυσκολευτήκαμε επομένως να ανακαλύψουμε, τα κριτήρια με τα οποία, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, επέλεξε να βραβεύσει, τους καθόλα άξιους επαγγελματίες και φορείς, που προσφέρουν στο ροδίτικο τουριστικό προϊόν. Χωρίς το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου, χωρίς τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου, χωρίς την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων. Χωρίς τη Μεσογειακή γεύση και τέχνη, χωρίς τη ζεστή, ανθρώπινη, παραδοσιακή, ροδίτικη φιλοξενία, στα οικογενειακά καταλύματα.

Επιπολαιότητα άραγε ή εσκεμμένη ενέργεια; Και τα δύο, αποτελούν τραγικές παραλείψεις!!!

Κατά τα άλλα, μας έχετε εντάξει ως φορείς, στις Επιτροπές Τουρισμού του Δήμου. Κατά τα άλλα, καλούμαστε από εσάς, να ξοδέψουμε εκατοντάδες εργατοώρες, προκειμένου να είμαστε πρόθυμοι, ενεργοί και παρόντες, σε όποιες διοργανώσεις και εκδηλώσεις, αφορούν στην προσέλκυση τουριστών, π.χ. εκθέσεις, έκδοση ταξιδιωτικών οδηγών κ.λπ…. Χάριν του τουρισμού μας…

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι αυτό που αναβάθμισε τον τουρισμό και σε αυτό που στηριχθήκατε εσείς ως φορείς για να υπερηφανεύεστε για τη Ρόδο που διοικείτε, παγκόσμια γνωστή στον τουριστικό χάρτη, είναι η αέναη και σκληρή προσπάθεια των επαγγελματιών. Και από αυτούς, δεν εξαιρούμαστε ούτε ως κλάδος, ούτε ως μεμονωμένοι επιχειρηματίες.

Εν κατακλείδι κ. Δήμαρχε: Ο τουρισμός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός!!! Προπάντων δε, δεν θα πρέπει να είναι «one man» η «one woman show»…

 

Ο Γραμματέας                                                                          Ο Πρόεδρος

Γιάννης Χατζηκέλης                                                        Γιάννης Κλούβας