Παρέμβαση, συνδρομή και στήριξη του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Στέφανος Κυριαζής

Μόλις χτες, οι δήμαρχοι της χώρας μας διά του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα, τα προβλήματα της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τα έχει επωμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού  και η οποία έχει άμεση επαφή με τον πολίτη. Οι Δήμοι καλούνται  να ανταπεξέλθουν σε πληθώρα προβλημάτων, την στιγμή που έχουν υποστεί δραματική περικοπή πόρων».

Ένα μείζον θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι και το προσφυγικό. Οι δήμοι κλήθηκαν να αναλάβουν όλη την ευθύνη χωρίς καμία βοήθεια από την κεντρική εξουσία. Τα έφεραν εις πέρας με πολύ δυσκολία, άλλοι υποχρεώθηκαν να δεχτούν τα HOT SPOTS σε περιοχές και νησιά όπου οι τοπικές οικονομίες και ο Τουρισμός δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες μέχρι σήμερα. Το παράδειγμα των νησιών με πρώτη την Λέρο (αλλά και την Κω) που τελικώς δεν έλαβαν καμία οικονομική βοήθεια ή έστω ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι προφανές. Ο Δήμος Ρόδου, είναι από τους δήμους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στο ζήτημα αυτό και διαχειρίστηκαν την κατάσταση με πολύ προσεκτικό τρόπο, με τη συστράτευση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας,  αποδεικνύοντας ότι η Ρόδος είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Είναι μια δύσκολη συγκυρία για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί από την μια έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη πόρων και από την άλλη τις συνεχιζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις,   την απογύμνωση της  από αρμοδιότητες ακόμη και την γραφειοκρατία, που αποτελεί μεγάλη πληγή για τους δήμους.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που απαιτούν άμεση επίλυση καθυστερεί πολλές φορές  σημαντικά λόγω των  στρεβλώσεων στις ερμηνείες των νόμων δημιουργώντας εύλογη αγανάκτηση και την αποθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τα κοινά.

Συγκεκριμένα αναφέρω ότι  από τα τέλη Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ψήφισε την ανάθεση σε ιδιώτη τον καθαρισμό των πάρκων της Ρόδου. Διανύουμε τα μέσα του Ιουλίου για να ξεκινήσει η παραπάνω εργολαβία καθαρισμού των πάρκων .

Αυτές οι δυσλειτουργίες , κάποτε πρέπει να ξεπεραστούν. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας, η συνδρομή και στήριξη του κράτους αλλά και όλων των κομμάτων  προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς ο χρόνος που κυλάει είναι πολύτιμος.

Γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη όλων, προκειμένου οι δήμοι της χώρας μας να προσδοκούν σε ένα καλύτερο μέλλον.