Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι της Κρεμαστής

Ξεκίνησαν από την Περιϕέρεια Νοτίου Αιγαίου οι εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι της Κρεμαστής
· Γ. Χατζημάρκος: «Όταν, με το καλό, ξεμπερδέψουμε με όλο το ϕαύλο παρελθόν αυτού του έργου που κληρονομήσαμε, θα προχωρήσουμε αποϕασιστικά σε όσα πρέπει και αξίζει αυτός ο τόπος»

tmp_17377-freatia_ialysos332512707

· Ξεκινούν οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στην Απολακκιά

· Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού ϕρεατίων και ρείθρων στο οδικό δίκτυο
Ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, οι εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι της Κρεμαστής, από την Περιϕέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενα πλημμυρικά ϕαινόμενα.
Από νωρίς το πρωί, βρέθηκαν στην περιοχή παρέμβασης ο Περιϕερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριϕερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Εντεταλμένος Περιϕερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Ευστρατίου, οι τεχνικοί σύμβουλοι της Περιϕέρειας κ. Νίκος Οικονόμου και Στέργος Στάγκας, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής  Κοινότητας Κρεμαστής  κ. Τσαμπίκος Ποδιώτης

tmp_17377-kremasti_1-1866096174
Το ποτάμι της Κρεμαστής και η αντιπλημμυρική θωράκιση  της περιοχής, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την περιϕερειακή αρχή. Παρότι ο καθαρισμός των ρεμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιϕέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι ρητά διατυπωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, μετά από τα αιτήματα που υπέβαλαν   Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, η Περιϕέρεια  είναι έτοιμη να παρέμβει όπου απαιτείται, καθώς έχει εξασϕαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για την εκτέλεση των έργων  και με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των σχετικών εργολαβιών.
Ο Περιϕερειάρχης,  από την Κρεμαστή όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί, δήλωσε:
«Στο ποτάμι της Κρεμαστής, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες καθαρισμού του από την Περιϕέρεια μας. Την Περιϕέρεια μας, που ποτέ δεν κρύϕτηκε πίσω από την έλλειψη αρμοδιότητας και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους των νησιών μας παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις της.
Στην συζήτηση για την γέϕυρα του ποταμού της Κρεμαστής, επίσης συμμετέχουμε χωρίς να έχουμε τίποτα να αποϕύγουμε.  Η στάση και θέση μας είναι πολύ απλή και κρυστάλλινη:
Όταν, με το καλό, ξεμπερδέψουμε με όλο το ϕαύλο παρελθόν αυτού του έργου που κληρονομήσαμε, θα προχωρήσουμε αποϕασιστικά σε όσα πρέπει και αξίζει αυτός ο τόπος. Τα ϕερέϕωνα και τα παπαγαλάκια του χθες δεν αξίζουν το ξόδεμα ενέργειας, αϕού η ίδια η ζωή τα προσπέρασε και εμάς το αύριο είναι αυτό που μας εμπνέει να δουλέψουμε».
Λόγω του εύλογου ενδιαϕέροντος της κοινής γνώμης για την Γέϕυρα Κρεμαστής και την πορεία του έργου,  σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία γι αυτό περιλαμβάνονται σε 15σέλιδη εισήγηση του τέως Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιϕέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρη Σκιαδά, η οποία παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του Περιϕερειακού Συμβουλίου το 2015 και είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαϕερομένου.
Στην εισήγηση περιγράϕονται διεξοδικά οι πρωτόγνωρες και αντικανονικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η βεβιασμένη δημοπράτηση του έργου,  εντός της  προεκλογικής περιόδου του 2014, δηλαδή, λίγους μόλις μήνες μετά τα τραγικά γεγονότα του Νοεμβρίου 2013.
Αποτέλεσμα της πρωτοϕανούς  διαδικασίας που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη περιϕερειακή αρχή, ήταν να μην είναι δυνατή η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη εκτέλεσης του έργου, ακόμη και πέντε μήνες μετά την διενέργεια των εκλογών, διάστημα που είχε στην διάθεσή της η προηγούμενη περιϕερειακή αρχή, πριν  την έναρξη της  θητείας της σημερινής, τον Σεπτέμβριο του 2014.
Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Περιϕερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μόλις η Γέϕυρα Κρεμαστής απεμπλακεί από τον διοικητικό κυκεώνα στον οποίο οδηγήθηκε το 2014, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, η Περιϕέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού για το νησί έργου. Μέχρι τότε, προτεραιότητα για την περιϕερειακή αρχή είναι ο έγκαιρος και αποτελεσματικός  καθαρισμός του ποταμιού της Κρεμαστής, προκειμένου να αποϕευχθούν  πλημμυρικά ϕαινόμενα στην περιοχή.
Μέσα στις επόμενες ημέρες εξάλλου ξεκινά και ο καθαρισμός των ρεμάτων στην περιοχή της Απολακκιάς που επλήγη από την μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Ιουνίου. Παράλληλα, συνεχίζεται, σε συνεργασία με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ο καθαρισμός των ϕρεατίων και των ρείθρων του περιϕερειακού οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου.