Θερμός προβλέπεται ο Ιούνιος για τον τουρισμό

Θερμός αναμένεται να είναι ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό σε αντίθεση με τον άστατο καιρό των ημερών.

Η δυναμική πορεία των πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου συνεχίζεται χαροποιώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ήδη Απρίλιος και Μάιος έχει κινηθεί ικανοποιητικά σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών φορέων των Κυκλάδων της Κρήτης και της Ρόδου ενώ οι επόμενοι μήνες αναμένεται να απογειώσουν την τουριστική ζήτηση. Σύμφωνα άλλωστε με παλαιότερες δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού, οι προκρατήσεις από όλες τις αγορές καταγράφηκαν αυξημένες κατά 15%-20%  για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο οι αφίξεις στα αεροδρόμια ήταν περισσότερες κατά 11,1% και συνολικά στο τετράμηνο 17,6%, ποσοστά που θεωρούνται ενδεικτικά της αυξημένης ροής που αναμένεται αυτή τη σεζόν από το εξωτερικό. Tην ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΤτΕ για το δίμηνο, αν και δεν είναι ενδεικτικά της ροής που αναμένεται, πιστοποιούν την ανοδική τάση των τουριστικών μεγεθών.

Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ, συνέπεια της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,7%. Αντίστοιχα οι τουρίστες ανέβηκαν κατά 12,7%, φτάνοντας το 1,1 εκατ. περίπου από 965 χιλ. ταξιδιώτες την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η αύξηση στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 2,69 εκατ. (μέχρι και τα τέλη του Απριλίου), 16,8% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Συνολικά οι κρατημένες θέσεις φτάνουν τα 18,8 εκατ.

Όσο για τους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως και τα Χανιά.

Ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκεται επίσης η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει και η Λέσβος.

Όσο για τις χώρες προορισμούς του μεγαλύτερου αριθμού τουριστών είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία. Πτωτική πορεία καταγράφει η Ρωσία και η Γαλλία.